Crna Gora se pridružila kampanji FAO, 2015. označena kao godina zemljišta

“Kampanja je posvećena pravilnoj upotrebi zemljišta kako bi se postigla održiva proizvodnja hrane”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoj
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2015. 10:10h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pridružilo se kampanji Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UNFAO), posvećenoj pravilnoj upotrebi zemljišta.

Cilj kampanje je da ova godina bude označena kao međunarodna godina zemljišta.

“Kampanja je posvećena pravilnoj upotrebi zemljišta kako bi se postigla održiva proizvodnja hrane”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Pažnja se, kako se dodaje, usmjerava na održivi pristup ekspolataciji koji će omogućiti zadržavanje kvaliteta zemljišta i nakon višegodišnjeg korišćenja, jer tempo iskorišćavanja obradivog zemljišta prijeti da ugrozi proizvodnju hrane u budućnosti.

"Uloga zemljišta je višestruka. Zemljište nema glas kojim bi nam ukazalo na trenutno stanje, ali je veliki saveznik u proizvodnji hrane“, kazao je generalni direktor UNFAO, Hoze Grasijano da Silva.

Procjena UNFAO je da je trećina ukupnog zemljišta degradirana erozijom, salinizacijom, kisjelim kišama i drugim vidovima zagađenja koje se javljaju kao posljedica neadekvatnog upravljanja ovim resursom.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, rekao je da je obradivo zemljišta u opasnosti zbog širenja gradova, sječe šuma, neodrživog korišćenja zemljišta, zagađenja, klimatskih promjena i prekomjerne ispaše.

“Degradacija zemljišta danas predstavlja otimanje obradivog zemljišta od budućih generacija. Dodatno, ugrožavamo lanac bezbjednosti hrane kome smo sve više posvećeni u Crnoj Gori", poručio je Ivanović.

Iz Ministarstva upozoravaju da, ako se ništa ne promijeni do 2050. godine, količina obradivog zemljišta po stanovniku planete Zemlje će iznositi svega jednu četvrtinu količine iz 1960.

Na inicijativu kralja Tajlanda, Bhumibola Aduljadeja, 2002. godine, 5. decembar je proglašen za Svjetski dan zemljišta.

“Tokom ove godine cilj je podizanje svijesti o važnosti zdravog zemljišta za zdrav život i zalaganje za održivo korišćenje ovog resursa. Međunarodna godina zemljišta c&'769;e dati kontinuitet u daljem radu, podršci poljoprivrednih gazdinstva”, navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili, više je razloga za proglašenje međunarodne godine zemljišta, kao što su sve veći broj stanovnika, smanjenje obradivog zemljišta, otrovni sastojci koji se koriste za zaštitu bilja, sve manje stajnjaka, vremenske nepogode.

“Plan je da se tokom ove godine realizuje oko 120 projekata u svijetu koji se odnose na zaštitu zemljišta”, kazali su iz Ministarstva.

Zajedno sa, kako su dodali, Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), razviće se internet mapa svijeta na kojoj će biti predstavljeni podaci o zemljištu, jer su trenutni podaci ograničeni i zastarjeli.

“Godina zemljišta treba da nas podsjeti na zakone prirode i da nema bogate poljoprivrede bez bogatog zemljišta”, poručili su iz Ministarstva.

Bonus video: