U Vladi za tablice ne znaju, kaznu ne pominju

„Opel”, čije je tablice koristio ministar, navodno nije registrovan od 2009. godine
91 pregleda 8 komentar(a)
Suad Numanović auto, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović auto, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.04.2015. 05:36h

U Vladi namaju informaciju da je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović na službenom “mercedesu” ML vikendom mijenjao službene registarske oznake privatnim.

“O tvrdnjama iz Vašeg pitanja Vlada se nije izjašnjavala”, kazao je “Vijestima” šef biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac.

On, međutim, nije odgovorio šta će Vlada uraditi zbog Numanovićevog postupka, koji prema zakonu predstavlja krivično djelo falsifikovanje isprava, za koje je zaprijećena kazna zatvora do tri godine.

Numanović ni juče nije odgovarao na pozive i sms poruke “Vijesti”, a nijesu odgovorili ni iz DPS-a, čiji je ministar visoki funkcioner.

Iako u NVO Građanska alijansa (GA) smatraju da je “tužno” da ljudi iz vrha države, “zarad jeftinih ličnih interesa postupaju kao ministar”, neće tražiti kaznu za njega, ali ni ostale funkcionere i službenike koji zloupotrebljavaju državne resurse.

Program koordinator GA Edin Koljenović istakao je da godinama ukazuje na ovaj vid zloupotreba, ocijenivši da Vlada do sada nije pokazala volju da tome stane na kraj.

“Nećemo se obraćati nikome jer na ovu praksu ukazujemo već duže vrijeme u kontinuitetu i ministar nije jedini, već se ovdje radi o masovnoj pojavi”.

“Vijestima” je iz MUP-a prije dva dana saopšteno da rezervne tablice koje ministar koristi pripadaju automobilu “citroen” (PG EK 895) vlasnika S.D. i “opel astra” (PG BF 466) S.Ć.

Prema informacijama “Vijesti”, “opel” nije registrovan od 2009. godine. Iz tog resora tvrde da nijesu izdali odobrenje Numanoviću za korišćenje paralelnih tablica, “niti za to postoji zakonski osnov”. Iz MUP-a su saopštili da će Numanovića sankcionisati tek kada ga na cesti zateknu sa tuđim tablicama.

Koljenović: Nadležni upoznati, potrebno je samo da rade

Koljenović je ocijenio da su nadležni odavno upoznati sa ovim i da je potrebno samo da rade svoj posao.

On je naglasio da “dilema nije da li neko treba da se kazni već na koji način i koliko”.

“Zloupotrebe službenih automobila predstavljaju vrh ledenog brijega koji vrlo prikazuje čest odnos državnih službenika prema imovini koja nije njihova već državna. Ovo, nažalost, navodi na sumnju da se od najviših funkcionera u državi mogu očekivati i mnogo veće zloupotrebe koje se prikrivaju, te javnost sa njima teže može biti upoznata”.

Bonus video: