M:tel: Kablovska startuje u julu, biće jeftinija za 30 odsto

M:Ttel je potpisao ugovor o zakupu optičkih vlakana, usluga će biti dostupna i na sjeveru
108 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Lučić, Foto: Vesko Belojević
Vladimir Lučić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.04.2015. 05:22h

Kompanija M:tel do kraja jula ponudiće korisnicima u Podgorici, Nikšiću i na primorju objedinjenu ponudu interneta, telefonije i televizije, po cijeni nižoj i za 30 procenata, saopštio je direktor Vladimir Lučić.

On je istakao da su već potpisali ugovor sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) o zakupu optičkih vlakana i da planiraju da kablovske usluge ponude i građanima na sjeveru do kraja godine.

Regionalni kablovski operator SBB preuzeo je BBM. Tržište kablovskih usluga u Crnoj Gori je vrlo interesantno operatorima, s obzirom da te servise koristi više od 155.000 domaćinstava. Najveći kablovski TV operater, prema podacima Agencije za elektronske komunikacije, je Crnogorski telekom, koji sa svojim Extra TV-om pokriva 41 odsto tržišta. Slijede BBM (sada Telemach) i Total TV, koji zapravo rade pod jednim vlasnikom.

Zanimljivo je da će glavni rivali na kablovskom tržištu u Srbiji, SBB i Telekom Srbija, od sredine ove godine svoj „rat“ proširiti i na Crnu Goru, s obzirom na to da je većinski vlasnik crnogorskog M:tela upravo srpski Telekom kojem predstoji privatizacija.

Lučić je i ranije najavljivao ozbiljne investicije u gradnji kablovske mreže. Sada su se okrenuli zakupu optičke infrastrukture koju već posjeduju državne kompanije:

“Mi smo i ranije iznosili stav da bi optička vlakna koja se nalaze u posjedu države trebalo staviti na raspolaganje postojećim operatorima. Tako smo i došli do dogovora sa CGES-om i sada nam je preostalo da u gradovima odradimo dio posla koji podrazumijeva dovođenje kabla do krajnjih korisnika“, rekao je Lučić.

On je ranije ocijenio da se mobilni operatori moraju okretati kablovskim uslugama, jer besplatne aplikacije poput Vibera, WhatsApp-a i sličnih ruše postojeće prihode, najavivši milionska ulaganja M:tela u tom cilju.

Bonus video: