Numanović: Institucije štite prava manjinskih naroda u Crnoj Gori

“Za upis kandidata iz Crne Gore na Univerzitete u Albaniji školske 2014-2015 dodijeljeno je ukupno 208 kvota”, kazao je Numanović, ocjenjujući da bi ubuduće bilo dobro da kvote koje se nude studentima za studiranje u Albaniji budu odgovor na potrebe tržišta rada u Crnoj Gori
4 komentar(a)
Ljindita Nikola, Suad Numanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ljindita Nikola, Suad Numanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 31.03.2015. 14:31h

Vlada Crne Gore vodi proaktivnu politiku poštovanja i zaštite položaja i prava manjinskih naroda, zakonodavnim okvirom i institucijama koje štite i zastupaju njihova prava, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

On je boravio u radnoj posjeti Tirani, gdje je razgovarao sa ministrom socijalne zaštite i omladine Erionom Veljiajem i ministarkom obrazovanja i sporta Ljinditom Nikolom.

Numanović je kazao da je Crna Gora, kao demokratska država u kojoj je multikulturalnost obilježje već vijekovima, posvećena poštovanju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

On je naglasio da manjinski narodi i druge manjinske nacionalne zajednice i njihovi pripadnici imaju pravo izražavanja, čuvanja, razvijanja, prenošenja i javnog ispoljavanja nacionalnog, etničkog, kulturnog, vjerskog i jezičkog identiteta, kao dijela njihove tradicije.

“Zakon o manjinskim pravima i slobodama dio je normativnog okvira za ostvarivanje prava manjina, a u cilju unaprijeđenja manjinskih prava razvijeni su i institucionalni mehanizmi”, rekao je Numanović.

On je podsjetio da je Skupština Crne Gore osnovala Fond za manjine, a Vlada Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina.

“Za upis kandidata iz Crne Gore na Univerzitete u Albaniji školske 2014-2015 dodijeljeno je ukupno 208 kvota”, kazao je Numanović, ocjenjujući da bi ubuduće bilo dobro da kvote koje se nude studentima za studiranje u Albaniji budu odgovor na potrebe tržišta rada u Crnoj Gori.

Numanović je, kako se navodi, ukazao na značaj koji Vlada Crne Gore daje reformama u okviru pregovaračkog procesa za pristup EU, naročito u okviru pregovaračkih poglavlja 23. i 24.

"Ostvareni rezultati u procesu pristupanja EU, potvrda su jasnog opredijeljenja Crne Gore na putu evropskih i NATO integracija", kazao je Numanović, dodajući da je u tom procesu veoma bitna podrška koju Crna Gora ima od susjednih država.

Ministar je kazao da je Crna Gora više puta iskazala spremnost da svoje iskustvo iz pregovaračkog procesa podijeli sa susjednim državama.

“Albanija je jedna od njih, pa je u tom smislu dostupna sva pomoć koja im je neophodna u pregovaračom procesu sa EU”, naveo je on.

Kako je saopšteno, sagovornici su ocijenili da bi u Komitetu za manjine Albanije trebalo da bude uključen predstavnik, koji bi zastupao interese crnogorske manjine u Albaniji.

Na sastancima je pokrenuta inicijativa da se razmotri mogućnost da se u osnovne škole u opštini Skadar, gdje je zastupljena crnogorska manjina, uvede kao fakultativni predmet crnogorski jezik, kojeg bi mogli izučavati svi učenici.

Veljiaj i Nikolom smatraju da je dosadašnja saradnja između Crne Gore i Albanije bila veoma dobra, naglašavajući spremnost Albanije da ove godine podrži Crnu Goru za članstvo u NATO.

Bonus video: