NVO sektor: Nema dovoljno volje da se utiče na loše stanje životne sredine u Pljevljima

"S obzirom na broj akcidentnih situacija u Pljevljima u odnosu na druge gradove, onda je mjesto ekološkog inspektora u Pljevljima, a ne u Beranama gdje je trenutno"
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 31.03.2015. 12:18h

Odgovor Uprave za inspekcijeske poslove na ekološke inicijative koje je potpisalo 13.000 građana potvrda je da nema dovoljno volje da se suštinski utiče na loše stanje životne sredine u Pljevljima i da se preduzmu konkretni koraci kako bi se ona popravila.

To se, između ostalog, kaže u zajedničkom saopštenju “Grin Houma” i NVO “Da zaživi selo”.

"Odgovor Uprave, u kome se kaže da će ekološka inspekcija u kontinuitetu pratiti ponašanje privrednih subjekata i identifikovanih zagađivača opštine Pljevlja, ali da s obzirom na administrativne kapacitete inspekcije nije moguće obezbijediti svakodnevno prisustvo već će se u okviru svojih nadležnosti sprovoditi sedmično, predstavlja samo pokušaj da se na kulturan način odgovori na naš zahtjev, ali ni približno ne ispunjava suštinu koja je tražena inicijativama", navodi se u saopštenju.

NVO navode da nije bitna forma da ekološki inspektor bude jedan put u nedjelji u Pljevljima, već da bude na pravom mjestu u pravo vrijeme, a to je jedino moguće ako mu je sjedište u tom gradu.

"S obzirom na broj akcidentnih situacija u Pljevljima u odnosu na druge gradove, onda je mjesto ekološkog inspektora u Pljevljima, a ne u Beranama gdje je trenutno. Kao što iz Berana može dolaziti jednom sedmično u Pljevlja, mada je i to vrlo upitno, tako isto iz Pljevalja može odlaziti u druge gradove jednom nedjeljno, ako je cilj Uprave da zadovoljava formu", navodi se u saopštenju.

Što se tiče odgovora na inicijativu za ispitivanje uzroka zagađenja vazduha i uzroka povećanog broja oboljelih Pljevljaka, NVO smatraju da dostavljanje predloga studije Mašinskog fakulteta o mogućim rješenjima zagadjenja vazduha u Pljevljima nije adekvatan odgovor.

"Inicijativom je tražena izrada nezavisnog ispitivanja uzročnika zagađenja u gradu kao i izrade naučne studije kojom bi se utvrdio uticaj zagađenja na zdravlje. Odgovor koji smo dobili, a koji predstavlja predlog na tri kucane strane Akcionog plana za smanjenje emisije iz gradskih kotlarnica i individualnih ložista, iako prvi dokument takve vrste nakon više od 30 godina kontinuiranog zagađenja u Pljevljima, nije ozbiljan odgovor na našu inicijativu", smatraju NVO.

Navode da se Akcioni plan bavi samo individualnim ložištima, a ne i drugim prepoznatim izvorima zagađenja vazduha, te da se neće moći precizno utvrditi ko je i u kojoj mjeri zagađivač vazduha u Pljevljima.

"Takođe, u odgovoru nije pomenuta ni uzročno-posljedična veza između zagađenog vazduha i povećanog broja oboljelih Pljevljaka, što je isto tako traženo ekološkim inicijativama", kaže se u saopštenju.

Bonus video: