Radon u kućama iz zemnog gasa

“Dozvoljena koncentracija radona je 400 bekerela po metru kubnom za stare objekte i 200 za nove. Srednja vrijednost dosadašnjih mjerenja u Crnoj Gori je 105 bekerela"
75 pregleda 1 komentar(a)
radon
radon
Ažurirano: 31.03.2015. 06:01h

Najveće prekoračenje dozvoljenih granica koncentracija radona zabilježena su na teritoriji Nikšića i Tivta, ali je riječ o prirodnom povećanju, bez nekih ekstremnih posljedica, pokazala su dosadašnja istraživanja projekta “Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite“.

“Dozvoljena koncentracija radona je 400 bekerela po metru kubnom za stare objekte i 200 za nove. Srednja vrijednost dosadašnjih mjerenja u Crnoj Gori je 105 bekerela. To je nešto iznad svjetskog prosjeka, s tim što se kvalitet gradnje u Crnoj Gori ne može mjeriti sa nekom zapadnom zemljom”, kazao je Tomislav Anđelić iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI).

On je naveo da osnovni izvor radona u kućama potiče iz zemnog gasa, koji dospijeva kroz pukotine u podnim pločama.

“To je prirodni mehanizam, koji je vezan sa lošim standardima građevinarstva u proteklim decenijama”, kazao je Anđelić na jučerašnjoj pres konferenciji.

Menadžerka projekta Tamara Đurović rekla je da prirodni maksimum radona zabilježen u Nikšiću, zbog terena bogatog boksitom, a da se na primorju nalaze crvene stijene.

Ona ja najavila da će naredne godine mjerenjem biti obuhvaćene sve osnovne i srednje škole i vrtići.

Projekat je, uz finansijsku pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Vlade Crne Gore i podršku OEBS-a i UNDP-a, počeo 1. januara 2014. godine.

Menadžerka projekta Nataša Bjelica kazala je da je postavljanje detektora u 548 stanova u sjevernim opštinama obavljeno od 18. septembra do 27. oktobra.

Ona je navela da građani još nemaju mogućnost da naruče mjerenje radona, ali da će po završetku projekta CETI biti osposobljen da to radi, dok će na Univerzitetu biti formiran stručni tim za intervenciju u ugroženim kućama radi smanjenja koncentracije.

Bonus video: