Numanović zbog tuđih tablica može i u zatvor

Uprkos fotografijima objavljenim u “Vijestima”, na kojima se vidi službeni “mercedes” i sa drugim, privatnim tablicama, policija neće preduzeti ništa, sve dok eventualno ne zaustavi Numanovića na cesti i utvrdi da vozi sa tuđim tablicama
439 pregleda 87 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.03.2015. 05:24h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović vikendom je vozio službeni “mercedes” ML sa tablicama automobila “opel astra” i “citroen”.

Advokat Zdravko Begović tvrdi da je riječ o krivičnom djelu, za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora, ali i naglašava da je neophodno provjeriti da li je zaista riječ o zloupotrebi.

“Ukoliko se ispostavi da se radi o zloupotrebi, mijenjanje tablica na takav način predstavlja falsifikovanje isprava”, kazao je Begović juče “Vijestima”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) “Vijestima” je saopšteno da je “mercedes” registarskih oznaka PG CG 029 u vlasništvu Ministarstva za ljudska i manjiska prava, ali da su “registarske tablice PG

EK 895 dodijeljene automobilu marke 'citroen' vlasnika S.D. dok registarske oznake PG BF 466 pripaduju vozilu marke 'opel astra' vlasnika S.Ć”.

Numanović je mjesecima unazad vikendom mijenjao tablice. “Vijesti” su prije dva dana objavile da je do jula prošle godine Numanović vikendom koristio registarske oznake PG BF 466, ali da ga je u tome osujetila poslanica DF-a Branka Bošnjak, koja je ministra MUP-a Raška Konjevića u parlamentu pitala da li je tačno da član Vlade mijenja vikendom i praznicima službene registarske oznake drugima...

Nejasno je, međutim, zašto je Numanović vozio automobil sa tuđim tablicama, s obzirom na to da Uredba o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore predviđa da, kao ministar, ima pravo na stalnu upotrebu vozila, sa ili bez vozača.

Iz MUP-a tvrde da taj resor nije izdao odobrenje za paralelno korišćenje registarskih tablica za Numanovićev službeni ML: ”Niti za to postoji zakonski osnov”

On juče nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”, a iz njegovog kabineta ranije nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa razlozima izmjene tablica, te da li ima odobrenje MUP-a za to.

Iz MUP-a tvrde da taj resor nije izdao odobrenje za paralelno korišćenje registarskih tablica za Numanovićev službeni ML: ”Niti za to postoji zakonski osnov”.

“Vijesti” ne znaju da je ijedna državna institucija, politička partija i NVO juče osudila Numanovićev postupak.

Policija će reagovati kada ga „zatekne” sa tuđim tablicama

Uprkos fotografijima objavljenim u “Vijestima”, na kojima se vidi službeni “mercedes” i sa drugim, privatnim tablicama, policija neće preduzeti ništa, sve dok eventualno ne zaustavi Numanovića na cesti i utvrdi da vozi sa tuđim tablicama.

“Uprava policije MUP-a sankcioniše sve koje prilikom kontrole u saobraćaju zatekne sa tablicama koje ne odgovaraju registraciji automobila kojim osoba upravlja. Policija u ovakvim situacijama postupa jednako prema svim građanima, bez obzira na to da li su ili ne javni funkcioneri”, saopštili su iz MUP-a.

Naveli su da kada je riječ o eventualnoj zloupotrebi korišćenja službenih automobila, što sa Numanovićem nije slučaj, MUP ima nadležnost da sankcioniše samo svoje službenike.

Bonus video: