UPOZNAVANJE SA PROPISIMA

U susret sezoni: Seminar sigurnosti letjenja paraglajderom

Cilj seminara bio je da nadogradi teorijska i praktična znanja pilota paraglajdera, upozna ih sa izmjenama pravila i propisa koji se odnose na letjenje paraglajderom u Crnoj Gori, te da se, na taj način, doprinese povećanju bezbjednosti ove atraktivne avanturističke djelatnosti
0 komentar(a)
Let paraglajderom iznad Budve, Foto: Novosti
Let paraglajderom iznad Budve, Foto: Novosti
Ažurirano: 30.03.2015. 19:14h

U susret početku sezone paraglajdinga, Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore organizovala je ovog vikenda u Budvi Seminar sigurnosti letjenja paraglajderom, koji je bio otvoren za sve zainteresovane.

Cilj seminara bio je da nadogradi teorijska i praktična znanja pilota paraglajdera, upozna ih sa izmjenama pravila i propisa koji se odnose na letjenje paraglajderom u Crnoj Gori, te da se, na taj način, doprinese povećanju bezbjednosti ove atraktivne avanturističke djelatnosti.

Poseban akcenat bio je na primjeni praktičnog znanja u vanrednim postupcima i pregledu opreme i ispravnosti paraglajdera, što su učesnicima predstavili instruktori letenja paraglajdera Ivica Knežević i Zoran Petrović. Oni su su pohvalili i crnogorske paraglajderiste koji su iskoristili priliku da na ovoj radionici testiraju svoje znanje i steknu dozvole za pilota paraglajdera. Takođe, na seminaru su predstavljeni i osnovni elementi koje moraju da provjere turistički radnici prije angažovanja pilota paraglajdera u svojim turističkim ponudama.

„U sklopu redovnih radionica za osvježavanje znanja i trening pilota paraglajdera održali smo i polaganje ispita za prevođenje stranih dozvola na crnogorsku, ali i polaganje za sve koji zadovoljavaju uslove za sticanje dozvole za pilota paraglajdera. Svako ko želi da se bavi paraglajdingom treba da posjeti neki od centara za obučavanje u Crnoj Gori i prođe obuku, a nakon dobijanja potvrde da je obuka uspješno završena, pristupa se drugom dijelu ispita čija je finalna faza ocjenjivanje leta, kao ovo danas sa poletišta Brajići“, kazao je Zoran Petrović, instruktor paraglajdinga.

Zoran Lalović, inspektor za vazdušni saobraćaj u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo istakao je važnost radionica na kojima se povezuju svi subjekti u paraglajdingu.

„Danas smo imali priliku da još jednom ispratimo aktivnosti Agencije za civilno vazduhoplovstvo, koja kontinuirano radi na podizanju svijesti o značaju pravilne obuke i nivoa sigurnosti na još veći nivo. Cilj radionice bilo je uvezivanje svih subjekata koji učestvuju u vazdušnom saobraćaju, pa smo okupili paraglajderiste, operatore poletišta i sletišta i službenike kontrole leta, što se pokazalo jako uspješno ali i neophodno. Agencija će i u narednom periodu raditi na organizovanju sličnih radionica, a svakako će vršiti i inspekcijsku kontrolu na terenu, kako bi smo provjeravali da li se poštuju potrebna pravila. U suprotnom, primijenićemo naše zakonske obaveze sankcionisanja prema svakome ko bude kršio propise i zakone“, saopštio je Lalović.

Realizovani seminar samo je jedna od aktivnosti kojom Agencija za civilno vazduhoplovstvo nastoji da utiče na sve one koji obavljaju letove paraglajderom da to rade u skladu sa zakonskim propisima i uz maksimalno poštovanje svih bezbjednosnih standarda i procedura.

Preporučujemo za Vas