Konjević: Policija nije odgovorna za to ko ulazi i šta unosi na stadion

"Mi nemamo nadležnost u dijelu kontrole ko će boraviti na stadionu i šta se na stadion može unostiti. To se reguliše između organizatora i odgovarajuće sekjuriti agencije, koja im obezbjeđuje tu vrstu servisa", kazao je Konjević
9 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Vuk Lajović
Raško Konjević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.03.2015. 18:33h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da će to ministarstvo i Uprava policije, sačiniti analizu koliko su u protekle dvije godine procesurali prijava protiv huligana na utakmicama, te to predati Ministartvu pravde.

Konjević je, nakon obilaska novih prostorija Direktorata za upravne i unutrašnje poslove MUP-a u Budvi, kazao da policija nije odgovorna za to ko ulazi i ko unosi na stadion, već je to stvar ugovora organizatora i sekjuriti agencije.

"Što se tiče same organizacije meča, nadležnosti MUP-a odnosno Uprave polciije je obezbjeđivanje javnog reda i mira, prije, poslije i tokom utakmice. "Mi nemamo nadležnost u dijelu kontrole ko će boraviti na stadionu i šta se na stadion može unostiti. To se reguliše između organizatora i odgovarajuće sekjuriti agencije, koja im obezbjeđuje tu vrstu servisa", kazao je Konjević.

On je izrazio žaljenje zbog incidenta koji se dogodio na utakmici Crna Gora - Rusija, i podsjetio da su identifikovali osobu, koje je bacila baklju na golmana reprezentacije Rusije, kao i one koje su na drugoj tribini izazvale nerede, te procesuirane nadležnim organima.

"Uprava policije, odnosno ministarsvo će pripremiti sve ono što smo u protekle dvije godine na ovakvim sportskim dešavanjma imali kao intervenciju policije, analizu šta smo sve procesuirali prema nadležnim organima. Onda će na Ministarstvu pravde biti da se raspita kako su te prijave koje je policija podnosila imale svoje ishodište kod nadležnih sudskih instanci. Policija je organ otkrivanja, a drugi su organi za procesuiranja i kažnjavanja. Ono što je važno da svi oni organi u lancu isprate, ono što je radila policija u svim tim slučajevima", kazao je Konjević.

On je podsjetio da su na nekoliko sportskih događaja, na kojima je policija imala intervencija, ti organi su bili revnosni da optuže policajce koji su primjenjivali silu.

"Neki od tih policajaca, nažalost, su ostali bez posla, zato što je primjena zakona u tom segmnentu bila vrlo rigorozna. Dakle, sada treba da usmjerimo svoju pažnju, šta je na bazi procesuiranja policija, konačana ishod. Ako nema kazne, može se protumačiti da neki organi svojim nečinjenjem mogu da motivišu takve stvari. Ono što je sigurno da postupanjem policije se takve stvari ne motivišu", istakao je Konjevićć.

Najavljeno postavljanje video nadzora u Budvi

Konjević je najavio i početak projekat u saradnji sa Opštinom Budva koji će dominatno voditi Uprava policije, a kojim je predviđeno postvaljenje video nadzora na ključnim pozicijama u metropoli turizma.

"Vjerujem da ćemo imati saradnju drugih nadležnih organana, kako bismo tu proceduru što je prije moguće sproveli. U pitanju je projekta za koji smo zajednički procjenili da je posebno tokom ljetnje turističke sezone značajana za nadležne državne organe u cilju obezbjeđivanja javnog reda i mira", kazao je Konjević.

On je obišao i nove prostorije filijale MUP-a u Budvi na četvrtom spratu poslovnog centra "TQ Plaza".

Poslovne prostorije ukupne površine 237 kvadrata, za rad službenika Direktorata za upravne i unutrašnje poslove, pripale su resornom ministarstvu na osnovu ugovora Opštine Budva i Ministarstva finasnija oko umanjenja poreskog duga lokalne uprave.

Bonus video: