Otopljeni snijeg potkopao deponiju Vasove vode, brdo smeća visi iznad magistrale

„Smeće je prepriječilo put potoku koji silazi sa planina i tako se formiralo jezero. Voda sada potkopava tu ogromnu planinu smeća i prijeti da odvoji veliki dio"
51 pregleda 11 komentar(a)
Vasove vode, bujica nakon zime, Foto: Tufik Softić
Vasove vode, bujica nakon zime, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 30.03.2015. 05:31h

Na smetlištu Vasove vode u Beranselu, koje više nije u funkciji, pojavilo se klizište koje prijeti da se otcijepi od „planine smeća“ i ugrozi magistralni put Berane - Bijelo Polje.

Zemljište se pokrenulo usljed velikih vodenih nanosa, nastalih topljenjem snijega i formiranjem vještačkog jezera.

„Smeće je prepriječilo put potoku koji silazi sa planina i tako se formiralo jezero. Voda sada potkopava tu ogromnu planinu smeća i prijeti da odvoji veliki dio. Ako se to dogodi posljedice bi mogle biti nesagledive“, kazao je predsjednik Savjeta za ekologiju u MZ Beranselo Slobodan Lončar.

Zbog toga će Opština hitno tražiti pomoć države da se ubrza početak najavljene sanacije smetlišta Vasove vode. Na toj lokaciji je, procjenjuje se, u proteklih desetak godina odloženo do milion tona otpada.

Nakon upornih protesta mještana Beransela, bivše lokalne vlasti su morale odustati od ideje da se tu gradi regionalna deponija.

Vlada je potom donijela odluku da se Vasove vode konzerviraju i najavila da je za sanaciju ove crne ekološke tačke odvojeno devetsto hiljada eura. Do sanacije, međutim, još nije došlo jer se, više je puta saopšteno, čeka izrada projekta.

Beranselo sada insistiraju da se posao više ne odlaže.

„Tek očekujemo topljenje snijega, a to znači da će količine vode da se samo uvećavaju. Tako je svakog proljeća. Mislim da je opasno čekati i rizikovati da se smeće odcijepi i nošeno vodom krene niz brdo. Samo par stotina metara niže je magistralni put koji bi mogao biti zatrpan“, upozorio je Lončar.

Bonus video: