Župljani protestovali zbog klizišta na glavnom putu ka Nikšiću

Župljani zahtjevaju i da ih više ne zaobilaze sa pravima koja ima pripadaju na račun eskploatacije rude
351 pregleda 5 komentar(a)
Liverovići, Župa, Protest, Foto: Svetlana Mandić
Liverovići, Župa, Protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.03.2015. 19:18h

Mještani nikšićke Župe u podne su organizovali protest u selu Liverovići, na mjestu gdje je u novembru 2013.godine došlo do klizišta dijela glavne saobraćajnice Nikšić-Morakovo i tom prilikom je urušeno oko 40 metara puta. Ukoliko za desetak ne bude organizovan sastanak sa predstavnicima lokalne uprave na kojem će dobiti odgovore i konkretne datume o rješavanju pomenutog, ali i ostalih problema u toj mjesnoj zajednici, mještani Župe su odlučili da se okupe ispred zgrade Opštine i da svako od njih pojedinačno ode kod predsjednika Veselina Grbovića od koga će tražiti odgovor.

“Izgleda da samo protestima možemo riješiti naše probleme. Mislim da to MZ Župa ne zaslužuje jer dosta je dala državi a kako joj se vraća ova rupa je najbolja slika svega“, kazao je član Koordinacionog odbora Dragan Radulović.

Prema njegovim riječima lokalna uprava je pokušala da nađe izgovor zbog čega se na sanaciju glavne saobraćajnice čeka skoro18 mjeseci prebacujući krivicu na porodicu Jaredeć sa kojom navodno imaju imovinsko-pravni spor.

„Obišli smo porodicu Jaredić i dobili čvrsta uvjeravanja da ne brane da se klizište sanira. Ali, Opština je morala naći krivca“, kazao je Radulović.

Milo Jaredić kazao je da su sa predstavnicima Opštinom imali usmeni dogovor prvo oko isplate novčane nadoknade, a zatim oko zapošljavanja djece, ali da ni jedan dogovor nije ispoštovan.

„Rečeno nam je da predlog oko novčane nadoknade nije prošao na Skupštinu i onda su, u razgovoru sa mojim bratom predložili da mu umjesto toga zaposle sina i kćerku, na šta smo mi pristali. Ali niti su koga zaposlili, niti šta uradili, niti pokretali ikakav imovinski postupak“, kazao je Jaredić.

U četvrtak su ga iz lokalne uprave zvali da ga obavijeste da je njihova komisija izvršili procjenu na oko 1.600 eura i da bi dobro bilo da istu prihvate.

„Rekao sam da ni do sada nijesmo osporavali tako da nećemo ni sada. Ako nas nešto zakonski sleduje neka nam daju, a ako nas ne sleduje u redu. Radove oko sanacije klizišta ne osporavamo“, kazao je Jaredić.

Radulović je istakao da sanacija klizišta nije jedini problem mještana Župe.

„Od Rubeža do Morakova ima 20 ovakvih i sličnih rupa. Problem je i vodosnabdijevanje. Mi već 20.godina pijemo vodu iz vodovoda koji nema vodoprivrednu saglasnost niti upotrebnu dozvolu a izvorište najmanje liči na izvorište. Nijesu riješeni ni lokalni seoski putevi, kao i prilazi školama“, nabrojao je Radulović.

Župljani zahtjevaju i da ih više ne zaobilaze sa pravima koja ima pripadaju na račun eskploatacije rude.

„Koordinacioni odbor će se narednih dana obratiti predstavnicima EU jer nijednom nije urađena rekultivacija za pet rudokopa koji su na teritoriji MZ Župa. U narednom periodu ide i privatizacija Boksita. Ništa se više u Župu neće moći uraditi, a da se ne pitaju Župljani. Sredstva koja sleduje Župljane na osnovu te privatizacije moraće da idu u Župu“, poručio je Radulović.

Prema njegovim riječima iz lokalne uprave je rečeno da će sa sanacijom klizišta krenuti „čim stane vrijeme u Župi“.

„U Župi je vrijeme stalo davno. Nema više čekanja. Župa je dosta dala. Probleme ćemo rješavati ili na kulturan način ili kako smo navikli – zborovima, protestima“, pručio je Radulović u ime mještana Župe.

Bonus video: