Gradovi Crne Gore u svjetskoj kampanji za planetu

Primarni cilj kampanje “Sat za planetu” je da podstakne racionalnu potrošnju električne energije
84 pregleda 5 komentar(a)
sat za planetu, Foto: Luka Zeković
sat za planetu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.03.2015. 06:50h

Temperatura raste, atmosfera i okeani se zagrijevaju, količine snijega i leda se smanjuju, nivo mora raste i vremenski uslovi se mijenjaju, a ljudski uticaj na klimu je očigledan, poručio je, sa podgoričkog Trga republike, sekretar francuske ambasade Stefan Majkon na manifestaciji organizovanoj povodom kampanje “Sat za planetu”

Gašenjem svijetla na Trgu republike i mostu Milenijum, od 20.30 do 21.30 časova, Podgorica se sinoć pridružila najvećoj kampanji posvećenoj klimatskim pitanjima “Sat za planetu”. Kampanju su organizvali “Green home” i Glavni grad.

Majkon je sinoć objasnio i da će, ublažavanje klimatskih promjena, zahtijevati značajno i konstantno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i najavio da će se u Parizu u decembru, održati konferencija koja će pokušati da riješi ove probleme.

“ Naš cilj je da se postigne tzv. Pariška alijansa, koja će riješiti izazove zadržavanja globalnog zagrijavanja na nivou ispod dva stepena Celzijusa, prilagođavanje društva na već postojeće klimatske poremećaje i promovisanje razvojnog puta niske emisije ugljen dioksida”, pojasnio je sekretar francuske ambasade.

Na trgu je sinoć, pred malobrojnom publikom, nastupio mladi virtouz sa loptom Sanel Pepić, plesna škola Buena Vista i podgorička grupa Paranpaščad. Najmlađim stanovnicima glavnog grada su se predstavili njihovi vršnjaci iz predškolske ustanove “Maša” i balerine škole “Princeza Ksenija”.

Kampanja je organizovana i u Danilovgradu, Beranama, Tivtu, Kotoru, Baru, Kolašinu, Žabljaku, Ulcinju, Pljevljima. “Sat za Planetu” se u Crnoj Gori održava peti put.

Cilj kampanje “Sat za planetu” je da se pošalje poruka o racionalnoj potrošnji električne energije, i smanjivanju i sprječavanju štetnih posljedica nastalih zbog klimatskih promjena.

U ovoj međunarodnoj akciji već godinama učestvuju brojne svjetske metropole, u kojima se gase svjetla i na značajnim turističkim objektima, kao što su Koloseum u Rimu, most Golden Gejt u San Francisku ili Opera u Sidneju.

Događaj je prvi put organizovan u Sidneju 2007. godine, a od tada je postao jedan od najvećih svjetskih pokreta za očuvanje okoline.

Najveća ušteda u Pljevljima

Prema podacima iz Elektroprenosa sinoć je od 8.30 do 9.30 časova, ušteda energije, u crnogorskim gradovima u kojima je organizovana kampanja, iznosila 4,08 megavata, odnosno oko 1,16 procenata.

NVO Green home prenijela je podatke iz državnog sektora prema kojima su najviše struje u tom vremenu uštedjeli građani Pljevalja oko 2,79 procenata, a najmanje stanovnici Tivta oko 1,32 procenta.

U Podgorici je ušteda iznosila oko 1,44 procenta, Baru (1,53), Beranama (2,54), Danilovgradu (1,78), Bijelom Polju (2.03), a Ulcinju 2.31 odsto.

Bonus video: