PROTEST VJERNIKA U SUTIVANU

Burdžović: Put do džamije nam je potreban

Adis Kučević je kazao da je ova džamija vlasništvo Islamske zajednice
181 pregleda 23 komentar(a)
protest, Sutivan, Foto: Jadranka Ćetković
protest, Sutivan, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.03.2015. 08:27h

Ispred džamije u Sutivanu kod Bijelog Polja juče je održan mirni protest vjernika muslimaske vjeroispovijesti, zbog osporavanja puta koji vodi ka džamiji. Iako su vjernici koristili put oko pet decenija, problem je nastao prošle sedmice, kada je put nasut, nakon čega je Bjelopoljac Zoran Radović podnio krivičnu prijavu policiji, tvrdeći da je put njegov i da je pod sporom.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice, koji je i organizator skupa, Enis efendija Burdžović je kazao da dostojanstvenim mirnim skupom pokazuju da "džemat ne ostavlja pojedinca na cjedilu, i da pojedinac ne može da bude predmet trpljenja zato što je uradio nešto dobro za Islamsku zajednicu".

“Nećemo da dozvolimo da ovakvi postupci, sudski procesi, montirane optužbe budu instrument zastrašivanja svakom ko odluči da učini nešto dobro za Islamsku zajednicu i muslimane. Onaj ko zbog Islamske zajednice, džamije ili jednog kamena koji koristi džamiji i vakufu bude optužen, optuženi smo svi mi.  Ako je naša krivica što želimo da imamo put, da možemo njime doći do ove džamije onda smo svi  ovdje krivci”, poručio je ef. Burdžović.

Efendija Enis  je kazao da traže od suda da jednom presudi i utvrdi za šta i koliko su krivi.

“Da znamo može li neko ko je trgovao svojom zemljom dva-tri puta sa državom, može li  država da mu vraća zemlju, a mi da je plaćamo po drugi put, i treba li ponovo da je plaćamo. Sve to želimo da znamo, ali ne želimo da svako 5-6 ili 10 godina neko diže tužbu i kaže Islamska zajednica je problematična”, kazao je ef. Enis.

On je istakao da džamija nije toliko smetala dok je bila “tiha”, bez staza, fasade, jer na tom putu ne “raste neka plantaža banana ili kafe ili druge plantaže, niti nešto drugo vrijedno”.

“Smeta im ono što se dešava u ovom krugu. Ovdje oni koji su pokopani, i koje treba da pokopamo u haremu ove džamije, kako oni mogu da priđu svojim umrlima”, kazao je ef. Enis.  Imam džamije Mirsad ef. Burdžović je kazao da je najvažnije da ostanu mirni i dostojanstveni. 

Preporučujemo za Vas