Savjet RTCG: Đuroviću sporno 2,5 miliona eura

Porez na doprinose za 2014. izmiren novcem iz budžeta RTCG za 2015, tvrdi Đurović
0 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Boris Pejović
Savjet RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2015. 18:12h

Član Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Goran Đurović optužio je menadžment da “računovodstvenom gimnastikom” izbjegavaju da saopšte da su u mnogo većim gubicima nego što piše u izvještajima.

“U finansijskom iskazu... nije evidentirano na odgovarajući način dva miliona i 400 hiljada eura koji nijesu plaćeni 2014. godine na ime poreza i doprinosa zaposlenih. Tako da se ovdje pojavljuje iznos od 158.000 kao gubitak za 2014. godinu”, kazao je Đurović juče na sjednici Savjeta.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić odgovorio je da nemaju dugovanja, da redovno izmiruje porez i da ne bi ni imali gubitaka da nije toliko novca otišlo na amortizaciju opreme:

“Treba da budemo srećni što smo, otkada je novi menadžment na čelu, smanjili gubitke od preko tri miliona na 158 hiljada”.

Đurović je kazao da su porez na doprinose za 2014. izmirili iz budžeta Javnog servisa za 2015. godinu, koje Savjet nije odobrio u te svrhe, kao i da potrošena sredstva nijesu precizno navedena kroz finansijske iskaze:

“Pokažite nama i javnosti gdje u iskazu piše da je skoro 2,5 miliona opredijeljenih za ovu godinu potrošeno za porez iz prošle i recite od kojih ćete stavki oduzeti ta sredstva”.

Zamjenica generalnog direktora Vanja Šćekić objasnila je da je taj novac uračunat u kratkoročne obaveze u bilansu stanja. Uprkos tome, Savjet RTCG juče je podržao Ugovor o načinu korišćenja sredstava iz budžeta za sufinansiranje proizvodnje Zakonom utvrđenih programskih sadržaja za 2015. Protiv je bio Đurović, a uzdržan Nikola Vukčević.

Smijeh zbog amandmana SDP-a

Kada je član Savjeta Perko Vukotić predložio da se u ugovoru RTCG-a i Ministarstva kulture izmijeni svrha izrade serije „Božićni ustanak“, u sali se začuo smijeh .

“Kakve veze imaju Božićni ustanak i Prvi svjetski rat? Piše da se program radi povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata, koji je završen 1918. godine, dok se ustanak odigrao na Božić 1919. godine. Ovo je van pameti i logike“, kazao je Vukotić. Vojvodić je pojasnio da je riječ o amandmanu SDP-a, koji je na skupštini tražio snimanje serije, koji su, tvrdi, samo prepisali u ugovoru. Nakon šaljivih komentara, Savjet je jednoglasno prihvatio Vukotićev predlog da se ta rečenica izmijeni.

Bonus video: