Zdravstvene ustanove bez uprave dok DPS ne "izvaga"

Biće izabrani odmah nakon usvajanja novog zakona, tvrde u Ministarstvu
50 pregleda 3 komentar(a)
bolnica Danilo I, Foto: Danijela Lasica
bolnica Danilo I, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 27.03.2015. 18:48h

Odborima direktora u većini domova zdravlja, kao i u bolnicama “Danilo I” na Cetinju i u Kotoru, odavno su istekli mandati koji po zakonu traju četiri godine.

Upoređujući odluke o imenovanju odbora direktora, dolazi se do podatka da je mandat organima upravljanja istekao u domovima zdravlja u Andrijevici, Beranama, Pljevljima, Herceg Novom, Ulcinju, Baru i Kotoru.

Oni će, međutim, biti na snazi dok se ne izaberu novi.

Iz Ministarstva zdravlja su odgovorili “Vijestima” da su pokrenuli inicijativu za donošenje novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim će biti jasno definisane procedure izbora direktora zdravstvenih ustanova i upravnih odbora:

“Odmah po stupanju na snagu novog zakona krenuće se u tu proceduru”.

Poslanik Pozitivne i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Srđan Perić, međutim, tvrdi da se reizbori ne vrše na vrijeme, zbog “vaganja” u vladajućoj koaliciji.

“Vaganja”, pojasnio je on, se odnose na to koga od partijskih ljudi treba udomiti na nekoj od menadžerskih pozicija.

Perić je ocijenio da su, uz pomoć vladajuće koalicije, od zdravstvenih ustanova napravljeni partijski feudi i da su partijski iznad interesa javnosti da imaju uređen zdravstveni sistem.

“Vijesti” su ranije objavile da su direktori praktično svih zdravstvenih ustanova članovi DPS-a. U tri ustanove su na čelu članovi SDP-a, a samo direktor Doma zdravlja u Danilovgradu Željko Barović zvanično nije član partije.

Za razliku od domova zdravlja, odbori direktora imenovani su u gotovo svim opštim bolnicama. Prošle godine Vlada je imenovala organe upravljanja u DZ Tivat, Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

U bjelopoljskoj Bolnici, gdje se u novembru dogodila infekcija pet beba od kojih je jedna umrla, odbor direktora podnio je ostavku, a novi bi trebalo da bude izabran uskoro.

Direktore će imenovati Vlada

Izmjenama zakona predviđeno je da zdravstveni centri objedinjavaju više nivoa zdravstvene zaštite, a da odbor direktora nije obavezan organ zdravstvene ustanove, osim u Kliničkom centru, Institutu za javno zdravlje i ostalim referentnim ustanovama. Takođe, direktore bolnica i domova zdravlja u tom slučaju imenovala bi Vlada, na predlog Ministarstva zdravlja, a ne kao po važećem zakonu odbor direktora.

Bonus video: