Šehović: “Sačekušom” na Senatu mi ne dozvoljavaju da doktoriram

Šehović kaže da se pojedinci sa Univerziteta obračunavaju sa njim samo zbog toga sto je "spriječio nastavak dobro planirane hajke na saradnike u nastavi"
118 pregleda 28 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Zoran Đurić
Damir Šehović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.03.2015. 15:17h

Posljednja sjednica Senata je samo jos jedan dokaz njegove zarobljenosti od strane dva neostvarena pojedinca koja je zapalo da se već neko vrijeme, bukvalno rečeno, poigravaju sa Univerzitetom Crne Gore, crnogorskom naukom, kao i sa zdravim razumom onih malobrojnih koji se još uvjek naukom bave, smatra poslanik i saradnik u nastavi na Ekonomskom fakultetu Damir Šehović

"Već duže od pola godine “sačekušom” koja se priređuje na Senatu mi ne dozvoljavaju da pristupim odbrani svoje doktorske disertacije, bezuspješno pokušavajući da me na taj način diskredituju tamo gdje najmanje mogu – u struci. Licemjerno je kada mene, koji sam i u osnovnoj i u srednjoj školi bio đak generacije, na Ekonomskom fakultetu u Podgorici student generacije, a na postdiplomi na Ekonomskom fakultetu u Beogradu jedan od najboljih studenata, pokušavaju diskreditovati oni koji svoju biografiju kriju živjeći u zabludi da na taj način mogu u maloj Crnoj Gori sakriti okolnosti pod kojima su oni završavali osnovnu i srednju školu, “sticali” fakultetsku diplomu i “namicali” naučna zvanja", navodi Šehović.

On dodaje da je njegova biografija javnosti dostupna, ali i "jednoglasna podrška koju tri puta zaredom dobijam od onih koji mogu jedino biti kompetentni da cijene kvalitet mojih naučnih radova i reference naučnih časopisa, a to su članovi Komisije za doktorske studije i članovi Vijeća Ekonomskog fakulteta, su najbolji odgovor na njihove “sitne igre” koje po kuloarima smišljaju".

"Ali ubjedljivo najbolji dokaz da ova “igranka” koja se već u nekoliko navrata na Senatu priređuje predstavlja prljavu kampanju koju ti isti pojedinci vode protiv mene je izjašnjavanje na Vijeću društvenih nauka, koje predstavlja radno i stručno tijelo tog istog Senata. Čim je na zahtjev svih fakulteta iz oblasti društvenih nauka promijenjen dotadašnji predsjednik Vijeća društvenih nauka i njegovo mjesto zauzeo uvaženi profesor Andrijašević, moj material je na prvoj sjednici koju je novi predsjednik Vijeća vodio dobio jedoglasnu, ponavljam jednoglasnu podršku, i to samo dva dana prije održavanja sjednice Senata. Dakle, sve instance prije Senata su jednoglasno u nekoliko navrata isticale da je ispunjeno mnogo više nego što se Pravilima traži, budući da imam više radova sa rezultatima iz doktorske teze objavljenih u potpuno istim časopisima u kojima su i svi drugi prije mene objavljivali radove, od gotovo svih mojih kolega koje su od osnivanja doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu doktorirali. Dakle, ne dozvoljava mi se da pristupim odbrani doktorske disertacije ne zbog neispunjavanja preduslova iz Pravila doktorskih studija, nego zbog nečeg drugog", piše u saopštenju poslanika SDP-a.

Šehović kaže da se pojedinci sa Univerziteta obračunavaju sa njim samo zbog toga sto je, "uprkos njihovom protivljenju, davanjem ključnog doprinosa usvajanju Zakona o visokom obrazovanju, kojim su po prvi put do tada obespravljeni saradnici u nastavi postali zakonska kategorija čime su dobili više prava, spriječio nastavak dobro planirane hajke na saradnike u nastavi od kojih je nekoliko desetina njih rastjerano sa Univerziteta, čineći na taj način ogromnu uslugu privatnim univerzitetima".

"Ne znam da li sam im nepodoban i zbog svog imena i prezimena, ili zbog moje političke pripadnosti, ali znam da im smetam zato sto se nijesam krio, nego javno stao u zaštitu bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta, koji je smijenjen samo zato što je štitio akademsko i neakademsko osoblje fakulteta na čijem je čelu bio, što je te iste pojedince sa Univerziteta javno prozivao da su apsolutno nezakonito oteli čitavih milion eura novca od školarina studenata našeg fakulteta. Riječju, stao sam potpuno transparentno u njegovu zaštitu zato što nije htio da pristane na svjesno urušavanje najbolje i najstarije visokoškolske institucije u Crnoj Gori - Ekonomskog fakulteta, a sve u cilju profitiranja njemu konkurentskih privatnih fakulteta. Na žalost Univerziteta i države koja je ovim pojedincima dala pravo da se nešto pitaju, Senat je od mjesta gdje se razgovara o nauci, usljed politike duplih aršina i nepostojanja jasnih kriterijuma i procedura, od strane tih pojedinaca pretvoren ne samo u mjesto pogodno za, figurativno rečeno, različite vidove korupcije, nego i u glasačku mašineriju u kojoj se nekoliko drugih članova Senata prisiljava da u tome učestvuje, što je dovoljno za kažnjavanje onih nepodobnih čiji materijali moraju proći ovo tijelo, a koji ne prihvataju da budu saučesnici u urušavanju državnog Univerziteta. Ja ispaštam zato što to nijesam prihvatio. I nije mi krivo. Naprotiv", zaključuje Šehović

Bonus video: