Raonić: Apsolutistička vlada Azerbejdžana vrši teror nad Ilganom Mamadovim

Raonić je ovo pismo predao Diplomatskoj Misiji Azerbejdžana u Crnoj Gori zbog kako ističe "nepoštovanja pravosnažnih presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane vlasti u Azerbejdžanu"
1 komentar(a)
Boris Raonić, Foto: Savo Prelević
Boris Raonić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2015. 11:12h

Vlasti Azerbejdžana nezakonito u pritvoru drže Ilgara Mamadova direktora političke škole iz Azerbejdžana, napisao je u protestnom pismu Diplomatskoj Misiji Azerbejdžana u Crnoj Gori, Boris Raonić, direktor Škole demokratskog rukovođenja i direktor NVO Građanska alijansa.

Raonić je danas predao ovo pismo zbog kako ističe "nepoštovanja pravosnažnih presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane vlasti u Azerbejdžanu".

"Početkom iduće sedmice u Budvi će se održati redovni godišnji sastanak direktora Evropske asocijacije Škola političkih studija, ali, po ko zna koji put, bez direktora političke škole iz Azerbejdžana Ilgara Mamadova kojeg vlasti Vaše države nezakonito drže u pritvoru zbog kritika na račun azerbejdžanske Vlade i objavljivanja informacija koje su vlasti željele da prikriju", piše u pismu.

U pismu se dodaje da misija škola političkih studija, a time i političke škole u Bakuu, je jačanje demokratskog upravljanja, kreiranje kulture poštovanja demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i vladavine prava, ali vlasti Azerbejdžana konstantno vrše opstrukcije takvih procesa i to pokazuju na primjeru Mamadova.

"Ni nakon godinu od pravosnažnosti presude Evropskog suda za ljudska prava da su u slučaju Ilgara Mamadova povrijeđena ljudska prava te da je on priveden i zadržan u zatvoru bez adekvatnih dokaza, insistucije Vaše države ne reaguju. Time pokazujete nedemokratsku suštinu Vaše države, diktatorsku samovolju ali i da ne poštujete pravosnažne sudske presude, iako su brojne međunarodne organizacije i vlade demokratskih zemalja, više puta pozivale institucije Azerbejdžana da oslobode gdina Mammadova, Vaša država te apele nije uvažila", napisao je Raonić u pismu.

Raonić podsjeća Diplomatsku misiju da naftno bogatstvo Azerbejdžana i status investitora te zemlje u Crnoj Gori, neće popraviti sliku o Azerbejdžanu kao zemlji i njenom karakteru.

"Od Vas očekujemo da sa ovim protestom upoznate Vašu apsolutističku Vladu i uvjerite je da se teror nad gdinom Mamadovim neće zaboraviti", zaključuje se u pismu..

Bonus video: