Vojvoda Mirko Petrović na trgu do decembra

Navodi se da će obilježje predstavljati obnovu spomenika izgrađenog u vrijeme nastajanja novog dijela grada
93 pregleda 15 komentar(a)
Podgorica, Trg republike, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Trg republike, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.03.2015. 07:18h

Glavni grad bi trebalo da do decembra na Trgu Republike podigne spomen - obilježje posvećeno vojvodi Mirku Petroviću.

Odlukom o podizanju spomen - obilježja, o kojoj će se odbornici izjasniti na sjednici osmog aprila, navodi se da će obilježje predstavljati obnovu spomenika izgrađenog u vrijeme nastajanja novog dijela grada na lijevoj obali Morače, najprije zvanog Mirkova varoš, a potom Nova varoš.

„Nalazio se na novouređenom trgu, na centralnom, sjevernom dijelu. Projektovao ga je inženjer Marko Đukanović. Bio je u vidu obeliska, visine oko deset metara, sagrađen od klesanog granitnog kamena, sa postamentom, te prigodno ograđen”, piše u odluci. Spomenik je, kako se navodi, otkriven na Mitrovdan 1886. godine, prilikom zvaničnog otvaranja uređenog trga kojem je prisustvovao kralj Nikola. Nakon detronizacije dinastije Petrović i ukidanja crnogorske države, navodi se da je spomenik porušen 1919. godine, a njegovi fragmenti bačeni u Moraču.

Novac za podizanje spomenika vojvodi obezbijediće Glavni grad

„Smatrajući da je ličnost velikog vojvode Mirka od izuzetnog istorijskog, državnog i društvenog značaj značaja za Crnu Goru, Glavni grad je pokrenuo inicijativu za podizanje spomenika... čime se simbolično i trajno čuvaju uspomene i odaje počast jednom od najistaknutijih boraca za slobodu Crne Gore...” piše u obrazloženju odluke.

Sredstva za podizanje spomenika obezbijediće Glavni grad. Odlukom o spomen - obilježjima planirano je da se do 10. jula, realizuju izmjene spomen - parka na Pobrežju posvećenog civilnim žrtvama ratova od 1991. do 2001.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Glavni grad, autor spomen -ploča i JU “Muzeji i galerije” Podgorice, zbog učestalog skrnavljena ploča, saglasili su se da se spomen-ploče, izrađene dijelom od duplog pamplex stakla, a dijelom od kamena, postavljene 2011, zamijene pločama od kamena“, piše u odluci.

„Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, predloženo je trajno rješenje koje podrazumijeva izradu ...spomen - ploča od kamena, koje bi zadržale simboliku prethodnog rješenja... “, piše u obrazloženju odluke.

Vandali lomili nekoliko puta

Nepoznati počinioci su, kako se navodi, u januaru 2012. oštetili stakleni dio na centralnoj ploči spomen – parka na Pobrežju, nakon čega je dio ploče od stakla zamijenjen.

„Iste godine, oštećen je i stakleni dio spomen-ploče na ulazu u park, ali se radilo o manjem oštećenju koje nije dovelo u pitanje stabilnost ploče, ali jeste esteski izgled. I pored toga što se spomen - ploče nalaze na širokom, vidnom i dobro osvijetljenom prostoru, vandalskim postupkom, u januaru 2013, ponovo je oštećen stakleni dio centralne ploče, koji je prethodne godine zamijenjen“, obrazloženo je u odluci.

Bonus video: