Šegrt: KCCG nedostaju specijalisti iz više oblasti

Šegrt je kazao da trenutno u KCCG nedostaje optimalan broj ljekara za hiruške grane, uključujući dječju ortopediju, oftalmologiju i neurohirurhiju.
50 pregleda 2 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.03.2015. 14:04h

Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) nedostaju specijalisti iz više oblasti, kazao je ministar zdravlja Budimir Šegrt, navodeći da građani ipak imaju kvalitetnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu iz tih grana medicine.

Poslanik Demokratskog fronta Veljko Vasiljević danas je u parlamentu, u okviru poslaničkih pitanja, pitao ministra koji stručni kadar je u deficitu u KCCG, i kako će se popuniti te praznine za bolje funkcionisanje službi.

Šegrt je kazao da trenutno u KCCG nedostaje optimalan broj ljekara za hiruške grane, uključujući dječju ortopediju, oftalmologiju i neurohirurhiju.

On je rekao da iz oblasti interne medicine trenutno nema dovoljan broj neurologa, infektologa, hematologa, i neonatologa.

"I pored ovoga građanima se pruža kvalitetna i efikasna zdravstvena zaštita iz ovih grana medicine, na dva načina-angažovanjem specijalista iz okruženja i zaključivanjem ugovora Fonda za zdravstveno osiguranje sa zdravstvenim ustanovama koje raspolažu kadrom za te oblasti", odgovorio je Šegrt.

On je kazao da je Planom ljudskih resursa, koji je za period 2013-2022 godine donijela Vlada, utvrđeno povećanje broja specijalsita u zdravstvenom sistemu Crne Gore po glavi stanovnika.

"U tom smislu Ministarstvo i KCCG su tokom 2013. i 2014.godine za potrebe te ustanove odobrili ukupno 79 specijalista i 24 uže specijalizacije", naveo je Šegrt.

Vasiljević je pozvao Šegrta da nenajavljeno obiđe zdravstvene ustanove i vidi koliki su redovi i čekanja i problemi građana.

On je kazao da se na zakazivanje često čeka od tri do šest mjeseci i da je to problem i za zdravog a ne bolesnog.

Predsjednik Sindikata doktora medicine Vladimir Dobričanin, upozorio je ranije da Crnoj Gori fali oko 640 specijalista i da je svaki "izgubljeni" ljekar nenadoknadivi gubitak za zdravstveni sistem i društvo uopšte".

Prema njegovim riječima, prethodne i ove godine iz Kliničkog centra je otišlo (na kraći ili duži period) šest specijalista od kojih su neki sa preko 30 godina radnog staža.