Poništeno rješenje o privremenoj zaštiti Tabačkog mosta

Tabački most, kao jedan od rijetkih „preživjelih“ reprezenata profanog graditeljstva iz XVIII vijeka i civilizacije koja je započela urbanizaciju naše Podgorice, ispunjava sve uslove da bude uvršten u Registar kulturnih dobara Crne Gore, i kao takav bude zaštićen od daljnjeg devastiranja", navedeno je saopštenju reisa Rifat Fejzić u oktobru prošle godine kada je počela rekonstrukcija mosta
97 pregleda 5 komentar(a)
Tabački most, Foto: Vesko Belojević
Tabački most, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.03.2015. 14:24h

Upravni sud Crne Gore usvojio je tužbu Agencije za izgradnju i razvoj i poništio rješenje Ministarstva kulture od 12. decembra prošle godine kojim je Tabački most na Ribnici stavljen pod prethodnu privremenu zaštitu.

Zbog rekonstrukcije starog Tabačkog mosta, započete u oktobru prošle godine, negodovao je između ostalih i Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori.

"Naše iznenađenje je veće činjenicom da ovaj objekat nije uvršten u Registar kulturnih dobara, nego li nesavjesnim djelovanjem investitora. Izostanak zakonske zaštite, odnosno nečinjenje nadležnih organa, u ovakvim slučajevima, ravno je targetiranju ciljeva za odstrijel.

Tabački most, kao jedan od rijetkih „preživjelih“ reprezenata profanog graditeljstva iz XVIII vijeka i civilizacije koja je započela urbanizaciju naše Podgorice, ispunjava sve uslove da bude uvršten u Registar kulturnih dobara Crne Gore, i kao takav bude zaštićen od daljnjeg devastiranja", navedeno je saopštenju reisa Rifat Fejzić u oktobru prošle godine kada je počela rekonstrukcija mosta.

Rekonstrukcijom je predviđeno proširenje sa pet na devet metara mosta, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara je 3. novembra donijela rješenje o stavljanju Tabačkog mosta pod prethodnu zaštitu i rješenje o obustavi radova tvrdeći da se radi o zaštićenom kulturnom dobru.

Kako piše u obrazloženju presude Upravnog suda, Agencija je u tužbi navela, između ostalog, da je projekat rekonstrukcije mosta urađen 2013. godine kada nije postojalo rješenje o prethodnoj zaštiti pa samim tim ni obaveza pribavljanja konzervatorskih uslova. Na takav projekat je dobijena građevinska dozvola, a obustavom radova Glavni grad se sprečava da izvrši zakonske i ugovorene obaveze.

Bonus video: