Grin houm: Kampanja Sat za planetu u više crnogorskih gradova

“Kampanji su se u duhu društveno odgovornog poslovanja i ove godine priključile kompanije T – mobile”, kazali su iz Grin houma
0 komentar(a)
Sat za planetu, Foto: Boris Pejović
Sat za planetu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.03.2015. 16:39h

Podgorica će se u subotu, gašenjem svijetla na Trgu Republike i mostu Milenijum Podgorica, priključiti najvećoj svjetskoj kampanji posvećenoj klimatskim pitanjima - Sat za planetu, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Grin houm.

Iz te NVO su pojasnili da će kampanja i ove godine biti obilježena na svim kontinentima, kada će se, kako su kazali, svijet pojedinačnim akcijama ujediniti u borbi protiv klimatskih promjena.

“Simboličnim gašenjem svjetla na Trgu Republike i mostu Milenijum i Podgorica će se priključiti ovom svjetskom događaju”, navodi se u saopštenju.

Iz Grin houma su rekli da će se, pored Podgorice, kampanja biti organizovana i u Danilovgradu, Beranama, Tivtu, Kotoru, Baru, Kolašinu, Žabljaku, Ulcinju, Pljevljima.

Oni su kazali da će 60 minuta u mraku, od 20 sati i 30 minuta do 21 sat i 30 minuta, na trgu biti organizovan zabavni program u kome će učestvovati mladi virtouz sa loptom Sanel Pepić, plesna škola Buena Vista i podgorička grupa Paranpaščad.

Najmlađim stanovnicima Glavnog grada će se predstaviti njihovi vršnjaci iz predškolske ustanove Maša i balerine baletske škole Princeza Ksenija.

Javno preduzeće Gradski prevoz Podgorica, će se, kako se navodi, i ove godine pridružiti akciji besplatnom vožnjom građana tog dana u cijeloj gradskoj zoni i na svim svojim linijama.

Kako je saopšteno, u autobusima gradskog prevoza, postavljeni su informativni posteri putem kojih se građani mogu upoznati sa prednostima korišćenja javnog prevoza.

Iz NVO su objasnili da je, u saradnji sa Javnim servisom, televizijom Vijesti i bioskopom Cineplex, u toku emitovanje promotivnog video spota ovogodišnjeg Sata za planetu.

“Kampanji su se u duhu društveno odgovornog poslovanja i ove godine priključile kompanije T – mobile”, kazali su iz Grin houma.

Oni su dodali da će se kampanji pridružiti i kompanija Telenor, koja će ugasiti svjetla u svojim poslovnicama i uputiti SMS poruke kako bi se što veći broj građana informisao o tom događaju.

Satu za planetu pridružili su se i Uniqa osiguranje, Merkator, Tržni centri Delta City, Mall of Montenegro i Bazar, hotel Ramada.

U akciji će učestvovati i studentski radio Krš, kao i studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti koji su pripremili zanimljive info grafike koje će građani moći da pogledaju tokom trajanja programa na Trgu Republike.

Kako su kazali iz Grin houma, Crnogorski elektroprenosni sistem će i ove godine pratiti promjene u potrošnji električne energije u vrijeme održavanja akcije.

„Pozivamo sve građane Crne Gore, organizacije, institucije, opštine i kompanije da se priključe ovom najvećem volonterskom događaju u oblasti životne sredine tako što će u subotu ugasiti svjetla u periodu od 20 i 30 do 21 sat i 30 minuta", kaže se u saopštenju.

Tada će, kako se navodi, najpoznatije svjetske znamenitosti deveti put ostati u mraku na 60 minuta.

“Cilj Sata za planetu – Earth Hour je da animira građane, institucije, gradove, NVO i preduzeća da pokažu da svi imamo važnu ulogu u očuvanju sredine u kojoj živimo i moć da usporimo klimatske promjene”, zaključili su iz Grin houma.

Bonus video: