Ministarstvo prosvjete učestvovaće u organizaciji dobrovoljnog davanja krvi jednom godišnje

"Memorandum podrazumijeva da će Ministarstvo učestvovati u organizaciji akcije dobrovoljnog davanja krvi jednom tokom godine među svojim zaposlenima, ali i osobljem u obrazovnim ustanovama", kaže se u saopštenju
153 pregleda 0 komentar(a)
Rašović i Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Rašović i Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete učestvovaće u organizaciji akcije dobrovoljnog davanja krvi jednom tokom godine, među svojim zaposlenima i osobljem u obrazovnim ustanovama.

Ministar prosvjete Damir Šehović potpisao je danas memorandum o saradnji sa direktoricom Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore Gordanom Rašović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, memorandum se zasniva na principima dobrovoljnosti i autonomnosti obje strane.

"Memorandum podrazumijeva da će Ministarstvo učestvovati u organizaciji akcije dobrovoljnog davanja krvi jednom tokom godine među svojim zaposlenima, ali i osobljem u obrazovnim ustanovama", kaže se u saopštenju.

Šehović je kazao da će svaka škola u Crnoj Gori imenovati koordinatora za dobrovoljno davalaštvo krvi, poželjno rukovodeći kadar, čije će dužnosti biti koordinacija za predstavnicima Zavoda u vezi sa organizovanjem edukativno-motivacionih predavanja među učenicima, i motivacija zaposlenih za učešće u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

On je rekao da je i ranije sa svojim saradnicima doprinosio učestvovanjem u akcijama dobrovoljnog davalaštva, ali da su odlučili da podignu taj doprinos na jedan viši nivo.

"Cijenili smo da je to nasvrsishodnije upravo potpisivanjem ovakvog memoranduma o saradnji, kojim se takvi humani napori institucionalizuju", dodao je Šehović.

Prema njegovim riječima, memorandum je važan zbog njegove najhumanije praktične svrhe, a to je pomaganje onima kojima je neophodno, a moguće čak i spašavanje nečijeg života.

"Važan je i na nivou principa, jer danas poručujemo da se moramo baviti drugima, a ne samo sobom, te na sopstvenom primjeru učimo humanosti i pružanju ruke onome kome je potrebna. To su vrijednosti koje naši mladi treba da usvajaju kroz školovanje", kazao je Šehović.

Rašović je istakla značaj uključivanja ustanova i institucija u sistem dobrovoljnog davalaštva.

"Ono što je izuzetno važno jesu upravo mlade generacije, jer je razvijanje svijesti dug proces, a u tome je ključno vaše pokazano bezrezervno razumijevanje. Mi smo već prisutni sa edukacijom u srednjim školama, ali posebno je važan ovaj instutucionalni vid podrške", navela je Rašović.

Kako je rekla, najvažniji segment transfuziološke djetanosti je obezbjeđivanje dovoljnih količina krvi.

"A preduslov je da pružimo prave informacije i razbijemo predrasude", zaključila je Rašović.

Bonus video: