Problem za dolazak turista iz Kine komplikovan vizni režim i nedostatak direktnih letova

Kina će, kako je najavljeno, u narednom periodu dati punu podršku ovoj Inicijativi, ekspertsku i logističku, kako bi ovaj dio Evrope ubrzo postao prestižna destinacija za kineske turiste
0 komentar(a)
NTO Budimpešta, Foto: NTO
NTO Budimpešta, Foto: NTO
Ažurirano: 26.03.2015. 12:48h

Glavne prepreke za povećanje broja kineskih turista u regionu su komplikovan vizni režim i nedostatak direktnih avio letova, ocijenjeno je na sastanku Inicijative za saradnju 16 država centralne i istočne Evrope i Kine (16+1).

Crnu Goru na sastanku Inicijative, čiji je cilj da se kroz saradnju i zajedničke projekte broj Kineza koji posjećuju region poveća 50 odsto do 2018. godine, predstavlja direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

Kroz zajednički koordinacioni centar za turističku saradnju zemalja potpisnica Inicijative, sa sjedištem u Budimpešti, definisan je akcioni plan.

"On podrazumijeva kreiranje zajedničkih turističkih ruta, izradu zajedničkog web sajta na kineskom jeziku sa bazom podataka svih privrednih subjekata, turoperatora, agencija i hotelijera, koji će se priključiti Inicijativi. Definisani su modeli zajedničke promocije u Kini, kao i zajednički nastupi na sajmovima u toj zemlji", saopšteno je iz NTO.

Dogovorena je i saradnja na dovođenju predstavnika renomiranih medija i predstavnika turoperatora iz Kina.

Kina će, kako je najavljeno, u narednom periodu dati punu podršku ovoj Inicijativi, ekspertsku i logističku, kako bi ovaj dio Evrope ubrzo postao prestižna destinacija za kineske turiste.

Tokom sastanka je potpisana zajednička deklaracije između Zajedničkog koordinaciong centra (TCC) za zemlje centralne i jugoistočne Evrope i Nacionalne turističke administracije Kine (CNTA).

U Budimpešti je, takođe, ova godina proglašena godinom promocije turizma, u okviru Inicijative za saradnju 16 država centralne i istočne Evrope i Kine i održana poslovna radionica sa kineskim turoperatorima.

Pored NTO, događaju su prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Bara, Društva prijateljstva Kine i Crne Gore i turističke agencije 3E Travel i Fly Montenegro.

Tokom ovog događaja organizovana je i poslovna radionica sa najznačajnijim kineskim turoperatorima.

Kina je najbrže rastuće emitivno tržište, iz kojeg je samo u 2013. godini bilo 150 miliona internacionalnih putovanja.

Od tog broja 7,5 miliona dolazaka bilo je u Evropu, a trećina ovoga broja, oko 2,5 miliona, u neku od zemalja potpisnica Inicijative.

Radi se o najvećim potrošačima koji tokom jednog putovanja potroše u prosjeku 3,5 hiljade dolara. Oni tokom jednog putovanja obiđu tri do četiri zemlje.

"Presudni faktori tokom odabira destinacije jesu bezbjednost boravka, komfor, prirodne ljepote, lokalna kultura, tradicija i običaji", saopšteno je iz NTO.

Bonus video: