Montenegro erlajns u pregovorima sa Etihadom

Saopštili su da će doprinijeti da MA “dobije povoljnije cijene i bolji kvalitet aerodromskih usluga i druge benefite koje 'Etihad' već uživa na tržištu“
10 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.03.2015. 06:26h

Komercijalni direktor aviokompanije “Montenegro erlajnz” (MA) Predrag Marković potvrdio je da je menadžment počeo pregovore o mogućoj saradnji sa predstavnicima aviokompanije “Etihad Airways” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je kazao da “nema informaciju” da su “ljudi iz Emirata” zainteresovani za privatizaciju MA.

“Prvi kontakti su otpočeli i u ovom trenutku radi se o isključivo komercijalnoj saradnji”, kazao je Marković “Vijestima“.

Iz menadžmenta MA ranije su najavili da će sporazum o strateškom partnerstvu sa “Etihadom” potpisati do ljeta, ali nisu detaljnije obrazlagali šta taj aranžman konkretno podrazumijeva.

Saopštili su da će doprinijeti da MA “dobije povoljnije cijene i bolji kvalitet aerodromskih usluga i druge benefite koje 'Etihad' već uživa na tržištu“.

MA i “Air Serbia” su najveći konkurenti na vrlo profitabilnim letovima iz Beograda prema Crnoj Gori i obrnuto, na kojima se godišnje preveze skoro milion putnika.

“Etihad” je krajem 2013. kupio 49 odsto akcija nekadašnjeg JAT-a i sada kompanija doživljava procvat pod imenom “Air Serbia”. Sa obnovljenom i uvećanom flotom, “Air Serbia” je lani prevezla 2,3 miliona putnika, 68 odsto više nego 2013. kada je još poslovala kao JAT, i postala ubjedljivo najjača aviokompanija na zapadnom Balkanu.

Sa druge strane, MA sa novim menadžmentom, koga predvodi Daliborka Pejović (DPS), pokušava da izađe iz velikih finansijskih problema u kojima se nalazi godinama. Lani je MA prevezao 557 hiljada putnika, pet odsto manje nego godinu ranije i jedini je od pet većih avioprevoznika iz država bivše Jugoslavije zabilježio pad prometa.

Za ovu sezonu kompanija je najavila intenzivniji saobraćaj nego lani i ukupno 103 leta sedmično na redovnim i sezonskim linijama, što je 24 rotacije nedjeljno više nego u istom periodu lani.

MA je i ove godine na listi firmi koje će Vlada pokušati da privatizuje, ali već duže vrijeme nema konkretnijeg interesovanja stranih partnera za kupovinu većinskog paketa akcija crnogorskog avioprevoznika.

Jedan od “Etihadovih” najvećih konkurenata, kompanija “Qatar Airways” iskazala je načelno interesovanje za kupovinu vlasničkog udjela u slovenačkoj “Adria Airways”, odnosno hrvatskoj kompaniji “Croatia Airlines”.

Bonus video: