Interkonekcija neće narušiti životnu sredinu

Nakon analize svih aspekata predložene interkonekcije, studija je pokazala opravdanost i izvodljivost projekta, saopštili su iz WBIF
2 komentar(a)
dalekovod, Foto: Savo Prelević
dalekovod, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2015. 18:53h

Studija opravdanosti za interkonekciju između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine pokazala je da sprovođenje tog projekta može da prouzrokuje malo, ili nikakvo narušavanje životne sredine, saopšteno je iz Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Studija opravdanosti, sa Procjenom uticaja na društvo i životnu sredinu, kako su naveli, obuhvata razvoj planirane interkonekcije na 400 kilovoltnom naponskom nivou između Bajine Bašte u Srbiji, Pljevalja u Crnoj Gori i Višegrada u BiH. Nakon analize svih aspekata predložene interkonekcije, studija je pokazala opravdanost i izvodljivost projekta, saopštili su iz WBIF.

“Rezultati studije ukazuju da će projekat donijeti ekonomske koristi BiH, Crnoj Gori i Srbiji i finansijski je izvodljiv za operatore električnih prenosnih sistema“, piše u saopštenju. Ocijenili su da će implementacija projekta vjerovatno generisati značajne ekonomske i koristi za tržište električne energije u širem regionu jugoistočne Evrope.

Bonus video: