Pristupni radovi za gradnju prve dionice autoputa: "Bogu hvala da je krenulo"

Zvuk mašina koje adaptiraju i proširuju postojeći seoski put obradovao je malobrojne mještane zaseoka
135 pregleda 16 komentar(a)
Autoput Bar-Boljare, Foto: Screenshot (YouTube)
Autoput Bar-Boljare, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.03.2015. 19:36h

Tri i po mjeseca nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o autoputu, građevinske mašine i kamioni, u biočkom zaseoku Moračica, počeli su pristupne radove za gradnju prve dionice autoputa Bar – Boljare.

Zvuk mašina koje adaptiraju i proširuju postojeći seoski put obradovao je malobrojne mještane zaseoka. Kompanija CRBC, koja će raditi dio puta od Podgorice do Mateseva, odbila je da u ovom trenutku bilo što komentariše.

Tačno 107 dana od usvajanja Zakona o autoputu, građevinske mašine i kamioni stigli su u, do sad, malo poznati biočki zaseok Moračica, koji broji svega osam domaćinstava.

Moračica danas svjedoči istorijskom trenutku, jer su građevinske mašine počele uvodnu fazu na izgradnji dugo očekivanog i najavljivanog autoputa.

"Bilo je priče, počeće danas, počeće sjutra. Jedva smo čekali da dođe taj momenat, da to bude jednom, eto krenulo je kako treba i Bogu hvala da je krenulo", kazao je za TV Vijesti Maraš Prenkočević, mještanin Moračice.

Kamioni i mašine angažovani su sa zadatkom da adaptiraju i prošire dionicu od nepuna tri kilometra, koja će voditi do centralnog kampa za izgradnju autoputa Bar – Boljare.

"Mi smo mnogo srećni i zadovoljni što se, eto, kao pristupni putevi što se rade, a ne još kad počne velika građevina od kapitalnog interesa za našu državu", dodao je Prenkočević.

Na pitanje da li bi ustupio komad zemlje, Prenkočević je odgovorio:

"Obavezno, obavezno, kroz spavaću sobu ćemo pustiti bilo koji put da prođe, samo da se nešto radi".

Žitelji Moračice već mjere benefite koje bi autoput mogao da im donese.

"Sa zadovoljstvom će omladina Bioča prihvatiti svako radno mjesto, tuda, na rampama i, postoje, rampe će da budu, pa vjerovatno će da budu pumpa neka, pa, ne znam de, ne znam, nadamo se najboljem", rekao je Prenkočević.

Prema proračunima kineske kompanije CRBC, koja će raditi prvi autoput u Crnoj Gori, prioritetnu dionicu Smokovac - Mateševo završiće za četiri godine, a njena izgradnja koštaće 810 miliona eura.

Bonus video: