Revizija rađena pa nemamo šta da krijemo

Manjinski akcionar tražio da Amerikanci urade antikorupcijsku analizu ugovora
73 pregleda 1 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: Vuk Lajović
Budvanska rivijera, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.03.2015. 17:37h

Menadžment Hotelske grupe “Budvanska rivijera” tvrdi da kompanija svih prethodnih godina uspješno posluje, te da “bilo bi lijepo” da u Crnoj Gori ima više takvih “pozitivnih primjera”.

Regujući povodom teksta “Amerikanci provjeravaju ima li korupcije u Budvanskoj rivijeri”, nakon što je manjinski akcionar “Stratex grupa” pozvala stručnjake iz Amerike da izvrše antikorupcijsku analizu desetak interesantnih ugovora, saopštili su da je riječ o “tendecioznom naslovu”.

“Pored predstavnika većinskog kapitala u Društvu (Vlada Crne Gore, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje CG), vlasnici 29,37 odsto akcija su kompanije 'Stratex development' i 'Stratex hospitality'. Po tom osnovu, od 29. decembra 2014. pomenuta privredna društva imaju dva predstavnika u Odboru direktora. Da li se radi o američkom kapitalu ili je porijeklo kapitala iz neke druge zemlje, to menadžmentu Društva nije stavljeno na uvid, već je isto saznalo iz medija. Bez obzira na to, Društvo je na sve zahtjeve manjinskog akcionara izlazilo u susret i dostavljalo potrebne podatke i analize. To je, shodno zakonu, i obaveza za sva privredna društva, ukoliko akcionar ima u vlasništvu preko pet odsto kapitala. Upravo iz razloga što menadžment nema šta da krije maksimalno se izlazilo u susret svakoj potrebi manjinskih akcionara... Dotična kompanija je od strane menadžmenta

Društva konsultovana za značajna pitanja u daljem radu 'Budvanske rivijere', baš iz razloga kooperativnosti i korektne buduće saradnje”, saopštili su iz menadžmenta.

Ističu da je samo u toku 2014. izvršena revizija poslovanja u posljednje tri godine, a za neke oblasti i u zadnjih pet, “od strane dvije renomirane revizorske kuće”.

“Ako se tome doda da je Društvo angažovalo i zvaničnu revizorsku kuću za reviziju poslovanja, 'Eurorev' Podgorica, onda to vjerovatno svrstava ovu hotelsku grupu u jedino privredno društvo u Crnoj Gori sa tolikim brojem revizorskih izvještaja i nadzora nad poslovanjem. Revizorski izvještaji o poslovanju u prethodnim godinama dostavljeni su zvaničnim institucijama, a u posljednjih desetak godina uvijek su iskazivali pozitivno mišljenje o poslovanju. U međuvremenu, izvještaji iz dvije revizorske kuće po zahtjevu manjinskih akcionara, kako je to saopšteno menadžmentu kompanije, nisu imali većih primjedbi na način poslovanja... Upravo zbog svega navedenog čudi ovakav tekst i dovođenje u vezu 'Budvanske rivijere' sa korupcijom...

Hotelska grupa je sve svoje obaveze prema zaposlenima, državi, lokalnoj samoupravi, dobavljačima, izmirivala uvijek u roku i na zakonit način. A sve to potvrđuje i status na 'bijeloj listi' Poreske uprave...”.

Bonus video: