Doživotne naknade: Nema para, a ni signali iz DPS-a ne ohrabruju

Nada Drobnjak (DPS) ocijenila je da su predložene izmjene udar na temelje ravnopravnosti
5 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.03.2015. 17:38h

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović tvrdi da bi izdvajanja za doživotne naknade za zaposlene majke koje rode troje ili više djece iznosile manje od osam miliona eura.

Do te računice ranije je došla ministarka zdravlja Zorica Kovačević, ocijenivši da je predlog dobar, ali da u budžetu za 2015. nema novca za tu namjenu.

Damjanović, koji je predložio dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, smatra da ne bi sve žene odabrale doživotnu naknadu, ukoliko bi dopuna Zakona bila usvojena. To je, međutim, malo vjerovatno, s obzirom na signale iz vladajućeg DPS-a.

On je pojasnio da neke od njih imaju i veću platu nego što je 70 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, koliko iznosi predloženi iznos naknade. Damjanović smatra da bi pojedine i nastavile da rade, zbog lakših radnih uslova.

On je ocijenio da je pozitivan i važan aspekat predloženih dopuna i to što bi se upraznila radna mjesta.

Damjanović je rekao da ne zna koji su motivi poslanice DPS-a Nade Drobnjak, koja je ranije ocijenila da predložene izmjene zakona predstavljaju udar na temelje ravnopravnosti muškaraca i žena.

On je rekao da očekuje raspravu povodom dopuna zakona na Odboru za rad, zdravstvo i socijalno staranje, a uskoro i na plenumu.

Prema podacima MONSTAT-a, u Crnoj Gori je oko 4.700 žena sa troje ili više djece.

Zakonodavni odbor prije dva dana je jednoglasno ocijenio da je Predlog dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti u skladu sa Ustavom.

Dopunama je predviđeno da zaposlena žena koja rodi troje ili više djece, sa 25 odnosno 15 godina radnog staža, ima pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

To pravo bi mogli da ostvare i roditelji i njegovatelji koji brinu o djetetu sa posebnim potrebama.

Roditelji podijeljeni oko toga treba li pomoći svim majkama

Iz Udruženja roditelji ocijenili su da je tema o doživotnim naknadama izazvala velike polemike među roditeljima, koji su podijeljeni u stavovima da li treba pomagati svim majkama, a ne samo onima koji imaju određeni broj godina radnog staža.

"Svi se slažu da bi država trebalo da počne da pomaže porodici, jer to sada ne čini", saopštili su. Naveli su da imaju za cilj da se izradi cijeli set mjera, koje bi podigle nivo nataliteta i pružile ekonomsku sigurnost tokom roditeljstva.

Naglasili su da pod hitno treba raditi na obezbjeđivanju fer uslova na tržištu rada za majke, bez diskriminacije zbog toga što imaju djecu, za početak kroz izmjene postojeće zakonske regulative i kvalitetnijim kontrolama i reagovanjima na nepravilnosti.

Bonus video: