Ćeltićoglu: "Dahlem" i Matić usporavaju radove i vode projekat u sunovrat

Iz kompanije navode i da oni već šest mjeseci finansiraju projekat i da je u projekat do sada uloženo 15 miliona eura, a naplaćeno svega 9 miliona eura
126 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2015. 17:29h

Turska firma Ćeltićoglu koja u hercegnovskoj opštini gradi kanalizacioni kolektor, prijeti da će raskinuti ugovor sa Opštinom.

Oni su optužili nadzorni organ - kompaniju Dahlem i njihovog odgovornog inžinjera Davida Matića da "usporavaju radove i vode projekat u sunovrat".

Iz turske komapnije tvrde da su završili 81 odsto ukupne dužine cjevovoda od čega je 55 odsto testirano, kao 7 pumpnih stanica, dok su preostale 4 stanice u izradi.

Iz kompanije navode i da oni već šest mjeseci finansiraju projekat i da je u projekat do sada uloženo 15 miliona eura, a naplaćeno svega 9 miliona eura.

"Nastojimo najbolje što možemo da završimo većinu radova prije dolazeće ljetnje sezone, ako se nastavi ovakav pristup ugovoru i ne budu se plaćali izvedeni radovi, bojimo se da ćemo morati da raskinemo ugovor i ostavimo projekat nezavršen, po prvi put u šesdesetpetogodišnjem iskustvu naš ekompanije.Naša advokatska kancelarija je ustanovila zakonske osnove za raskid ugovora, što će rezultirati sudskim postupkom i kompenzacijom izvođaču koju će platiti opština tj.građani Herceg Novog u iznosu od više miliona eura", ističe se u saopštenju.

Predstavnici kompanije Ćeltićoglu sjutra bi trebalo da se sastanu sa predstavnicima Opštine Herceg Novi.

Nikola Gojković predsjednik opštine je početkom sedmice kazao da je nezadovoljan dinamikom radova koje izvodi Ćeltićoglu id a je njegov lični stav da bi ugovor sa turskom kompanijom trebalo raskinuti.

Podsjećamo da je prema ankesu ugovora potpisanom početkom septembra prošle godine , novi rok za završetak 33 km duge vodovodne i kanalizacione mreže sa 13 pumpnih stanica i jednim podmorskim ispustom, bio 17. februar ove godine.

Iako je prvobitnim ugovorom bilo predviđeno da radovi budu završeni 14. februara 2014 godine, potom do početka glavne turističke sezone te godine, ni ovaj treći rok za investiciju vrijednu 18,8 miliona eura, nije ispoštovan.

Odbornici SO Herceg Novi su na posljednjem zasjedanju bili jedinstveni da radovi na izgradnji kolektora za odvođenje otpadnih voda nedopustivo kasne , što prouzrokuje direktnu i indirektnu štetu gradu i građanima , koja će biti posebno izražena početkom turističke sezone.

Zato je jednoglasno usvojen zaključak da se moraju formirati nezavisni ekspertski timovi koji će „pročešljati „ ugovor sa pravnog i finasijskog aspekta, ali i podnijeti izvještaj o stanju, kvantitetu i kvalitetu izvedenih radova sa komentarom svih tehničkih rješenja i glavnog projekta.

Matić: Nismo odgovorni

“Nadzor obavljamo po ugovornim uslovima koje su potpisali izvođač i investitor , kazao je glavni inženjer kompanije DAHLEM koja vrši nadzor . Imamo svakodnevne sastanke sa Ćeltićogluom i isključivo tražimo dokumentaciju koja je navedena u ugovoru”, kazao je Matić

Galerija

Bonus video: