Na UCG jačati saradnju akademske zajednice

Iz UCG je saopšteno da se na njemu trenutno realizuje 160 projekata, kao i da je UCG najveći korisnik nacionalnih i evropskih naučno-istraživačkih fondova u Crnoj Gori
55 pregleda 0 komentar(a)
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.03.2015. 16:50h

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) treba jačati saradnju među akademskom zajednicom da bi se unaprijedila realizacija međunarodnih projekata i naučno-istraživačke aktivnosti, zaključeno je na radionici o aktivnostima u okviru međunarodnih projekata.

Iz UCG je saopšteno da se na njemu trenutno realizuje 160 projekata, kao i da je UCG najveći korisnik nacionalnih i evropskih naučno-istraživačkih fondova u Crnoj Gori.

Na radionici su predstavnici fakulteta prezentovali projekte iz oblasti prirodnih, tehničkih, medicinskih i društvenih nauka, koji se odnose na unapređenje nastave, istraživačkih kapaciteta i uvođenje savremenih naučnih standarda u crnogorski obrazovni sistem.

Kako se navodi, predstavljeni projekti realizuju se u okviru različitih programa koje nudi Evropska unija, kao što su Tempus, IPA, FP7 i drugi.

Prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore, Maja Baćović, rekla je da takva okupljanja otvaraju mogućnost zajedničkog rada na apliciranju za evropske fondove i uključivanja što većeg broja nastavnika i istraživača u evropski obrazovni i istraživački prostor.

Sa UCG su dodali da je današnja radionica prva u nizu aktivnosti koje Univerzitet namjerava da sprovede, kako bi se ojačala saradnja među fakultetima na polju naučno-istraživačkog rada i zajednički unaprijedilo povezivanje Univerziteta sa ustanovama iz EU.

Bonus video: