Savjet Evrope: Trgovina ljudskim organima je ozbiljno kršenje ljudskih prava

Sporazum su potpisale Albanija, Austrija, Belgija, Češka, Grčka, Italija, Luksemburg, Norveška, Moldavija, Poljska, Portugalija, Španija, Turska i Velika Britanija
57 pregleda 0 komentar(a)
Savjet Evrope, Foto: Shutterstock
Savjet Evrope, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2015. 14:20h

Konvenciju Savjeta Evrope (SE) protiv trgovine ljudskim organima, prvi međunarodni sporazum te vrste, potpisali su danas predstavnici 14 evropskih država.

Konvencija je otvorena za potpisivanje prvog dana međunarodne konferencije koju su organizovali SE i Vlada Španije u Santijagu de Komposteli, čija je tema unaprjeđenje borbe protiv trgovine ljudskim organima.

Sporazum su potpisale Albanija, Austrija, Belgija, Češka, Grčka, Italija, Luksemburg, Norveška, Moldavija, Poljska, Portugalija, Španija, Turska i Velika Britanija.

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland ukazao je da nezakonito odstranjivanje i trgovina ljudskim organima predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih prava.

Kako je objasnio, donori su često izuzetno ranjivi pojedinci koje eksploatišu počinioci organizovanog kriminala, koristeći nedostatak organa za transplantaciju.

"Međunarodna saradnja je od suštinskog značaja za borbu protiv ovog kriminala. Pozivam države u Evropi i šire da brzo potpišu i ratifikuju Konvenciju", kazao je Jagland, prenosi Tanjug.

Konvencija je sveobuhvatni okvir kako bi se trgovina ljudskim organima učinila krivičnim prestupom, zaštitile žrtve i olakšala saradnja na nacionalnom i međunarodnom nivou u krivičnom gonjenju onih koji su odgovorni za tu trgovinu.

Sporazum proglašava krivičnim djelom nezakonito uklanjanje ljudskih organa iz tijela živih ili preminulih donora i njihovu upotrebu za transplantaciju ili u druge svrhe, kao i druga djela s tim u vezi.

Mjere zaštite žrtava uključuju fizičku, psihološku i socijalnu podršku, pravnu pomoć i omogućavanje prava na odštetu od strane počinilaca.

Bonus video: