Mirzazade govorio o izuzetnoj saradnji Azerbejdžana i Crne Gore

Predstavnici Filozofskog fakulteta poklonili su diplomatskom predstavniku Azerbejdžana zlatnu kovanicu perper
93 pregleda 0 komentar(a)
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.03.2015. 16:31h

Gost Filozofskog fakulteta u okviru „Amasadorskog sata“ bio je diplomatski predstavnik Azerbejdžana Sejran Mirzazade, koji je kazao da je ta zemlja jedna od prvih koja je priznala nezavisnost Crne Gore i da su do sada potpisali 11 međuvladinih sporazuma iz oblasti turizma, kulture, ekologije.

„Tu je i Deklaracija o prijateljstvu i partnerstvu koju je Azerbejdžan potpisao sa malo zemalja što govori da Crnu Goru smatramo istinskim prijateljem“, kazao je Mirzazade.

Prema njegovim riječima, u poslednje dvije godine Crnu Goru je posjetilo između dvije i tri hiljade turista, čemu su doprinijeli i organizovani čarter letovi između Bakua, Pogorice i Tivta, a ukidanje vize za građane Azerbejdžana će uticati na porast broja turista.

„Pokazatelj dobrih ekonomskih odnosa je veliki investicioni projekat u Kumboru od 500 miliona eura od kojeg mnogo očekuju azerbejdžanski investitori ali i građani Herceg Novog i Crne Gore“, kazao je Mirzazade.

Govoreći o konkursima i stipendijama za studente, koje dodjeljuje Vlada Azerbejdžana, Mirzazade je kazao da je prošle godine, prilikom boravka predsjednika crnogorske Vlade potpisan sporazum o saradnji u obrazovanju kojim je crnogorskim studentima pružena šansa da se školuju na Diplomatskoj akademiji. Priliku je do sada iskoristilo troje studenata kojima azarbejdžanska vlada plaća školovanje, smještaj, a predviđena je i stipendija. On je studente da konkurišu za stipendije koje će biti raspisane i ove godine, kao i za konkurs koji je raspisala Diplomatska misija u Podgorici za esej na temu „Šta znam o Azerbejdžanu”. Pobjednik konkursa će biti nagrađen sedmodnevnim boravkom u Azarbejdžanu.

Predstavnici Filozofskog fakulteta poklonili su diplomatskom predstavniku Azerbejdžana zlatnu kovanicu perper.

Bonus video: