Na pregled se mora čekati i po tri mjeseca

Željko Janjušević, kojem je pregled zakazan za 9. jun, tvrdi da je neozbiljno da pacijenti toliko dugo čekaju na zdravstvenu uslugu, istakavši da bi smiješno bilo da se za tri mjeseca zakazuje i kod kozmetičara i frizera
10 komentar(a)
Centar za rentgen dijagnostiku, Foto: Vesko Belojević
Centar za rentgen dijagnostiku, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.03.2015. 07:00h

Na pregled u Centru za radiološku dijagnostiku u Domu zdravlja na Starom aerodromu građani čekaju i po tri mjeseca.

Željko Janjušević, kojem je pregled zakazan za 9. jun, tvrdi da je neozbiljno da pacijenti toliko dugo čekaju na zdravstvenu uslugu, istakavši da bi smiješno bilo da se za tri mjeseca zakazuje i kod kozmetičara i frizera. On je objasnio da kada radnici na šalteru obrazlože da je “velika gužva” nemaju predstavu da li je situacija ozbiljna i koliko čekanje može da ugrozi zdravlje pacijenta. Tvrdi da je upitao radnike Doma zdravlja može li se pregled besplatno obaviti kod privatnika i da mu je rečeno da “za svoje pare može bilo gdje”.

Sličan problem doživljavaju i sugrađanke koje mjesecima čekaju na ultrazvuk dojke, o čemu su “Vijesti” prošle sedmice pisale.

Iz Doma zdravlja tada su odgovorili “Vijestima” da u gradu duže vremena raste broj osiguranika i da se na određene dijagnostičke procedure “čeka nešto duže”, ali i da im, kada su u pitanju ultrazvuk i rendgen, nedostaje specijalista radiologa.

Rekli su i da sa kadrovskim, prostornim i drugim kapacitetima “još uvijek uspijevaju da izađu u susret svakom pacijentu, uz velika odricanja menadžmenta da prevaziđe probleme”. U toj zdravstvenoj ustanovi tvrde da zdravstvenu zaštitu dobija oko 35.000 osiguranika Fonda za zdravstveno osiguranje koji nijesu registrovani u podgoričkoj filijali Fonda.

“Ako se taj broj sabere sa brojem lica koja su registrovana, to je jednako skoro polovini broja stanovnika”, saopštili su iz Doma zdravlja. Istakli su i da se, uprkos svemu, na dnevnom i mjesečnom nivou uradi broj snimanja u skladu sa zakonskim normama i medicinskim doktrinama i da se sva hitna stanja "zbrinjavaju odmah".

Bonus video: