Trimojevići blokirani već 20 dana: Kinezi im mehanizacijom presjekli put

Mještanin Vladimir Tošković razmišlja da tuži kinesku kompaniju CRBC
2848 pregleda 0 komentar(a)
Tošković pored prekinute dionice puta, Foto: Zoran Đurić
Tošković pored prekinute dionice puta, Foto: Zoran Đurić

Selo Trimojevići u Bratonožićima i dalje je odsječeno od ostatka Crne Gore, odnosno već 20 dana, zbog čega mještanin Vladimir Tošković razmišlja da podnese tužbu protiv kineske kompanije CRBC.

Do kuća se, kako su “Vijesti” pisale prošle sedmice, ne može automobilima, ni pješke, jer su izvođači radova na autoputu bukvalno presjekli saobraćajnicu mehanizacijom.

Tošković je kazao da je juče na teren trebalo da izađe komisija, ali se to nije desilo, odnosno odloženo je za ponedjeljak.

“Zbog svega toga, takvog odnosa, ja ću vjerovatno da angažujem advokata i da ih tužim. Ne mogu da shvatim ovaj odnos, do imanja ne možemo dvadeset dana. Dvije mašine i dalje su na istom mjestu kao prije deset dana, odnosno nijesu pomjerane. Trebalo je jutros komisija da izađe na lice mjesta, sa predstavnicima osiguranja, kojeg angažuju Kinezi u slučaju šteta, ali to je odloženo za ponedjeljak”, kazao je Tošković.

Mašine u Trimojevićima

Istakao je da ne zna kako bi neko u slučaju prijeke potrebe mogao da ode iz sela, kao i da je u saznanju da u rejonu izgradnje auto-puta ima još blokiranih sela.

On je pojasnio da jedino što se promjenilo, u odnosu na prošlu sedmicu, jeste da sada mogu da automobilima izađu na dionicu auto-puta, koji vodi do tunela Klopot.

“Ta dionica se sada radi, nasipa, to je makadam, ali to ne smeta. Ali kada dođemo do dijela gdje je prekinut naš put, ne možemo dalje, jer nije ništa popravljeno. I dalje je to loš makadam, kamenje je oštro, tuda ne može putničko vozilo da prođe. To mora da se popravi, kako bi mogli ga uopšte koristimo”, kazao je Tošković i dodao da ne zna da li će podizvođači iz firmi “Inžinjering put” i “Bemax”, da vrate i asfalt.

Iz kineske kompanije CRBC je “Vijestima” je prošle sedmice saopšteno da se na “ovom potezu gradi pristupni put, koji će tu oblast povezati sa budućim autoputem”.

Međutim, Tošković naglašava, da mu nije jasno šta pod tim podrazumjevaju, jer selo ne može da ima direktni izlaz na auto-put.

U Trimojevićima ima pet domaćinstava.

Nije prvi put da prekidaju put

Tošković je kazao da nijesu bili obaviješteni da će prekinuti vezu sa selom, a da nije prvi put da se tako nešto dešava.

Trimojevići

On je istakao da je kontaktirao ombudsmana CRBC, a da od prekopane dionice na izlazu ispod nadvožnjaka u Klopotima, u blizini istoimenog tunela, pa do kuća ima 1.600 metara.

“Radnika nema, ako dođu, rade malo nešto i odu. Do sela ne možemo putem koji koristimo odavno, koji je uradio moj otac”. Iz CRBC su naveli da su radovi u toku i da su “naši podizvođači i kompanija posvećeni njihovom što skorijem završetku”. Istakli su da je pitanje održavanja pristupnih puteva regulisano ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa i obaveza je izvođača radova.

Tošković kaže da u Trimojevićima borave dva momka, koji su uzeli imanje u zakup i drže veliku stoku, da je njemu onemogućeno da sa porodicom ode tamo.

Bonus video: