Šta jedu gostujući ljekari, šta porodilje i koliko sve to košta

Smještaj gost ujućih ljekara u hotelu “City ” poreske obveznike košta 50.000 eura
120 pregleda 30 komentar(a)
restoran Anovi, Foto: Luka Zeković
restoran Anovi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.03.2015. 19:09h

Klinički centar Crne Gore (KCCG) izdvaja 80.000 eura godišnje za smještaj i ishranu gostujućih ljekara.

Obroci u podgoričkom restoranu "Anovi" poreske obveznike godišnje koštaju 30.000 eura, a smještaj u hotelu "City" 50.000 eura.

Prema dvogodišnjem ugovoru KCCG sa restoranom "Anovi", vrijednom 60.000 eura, u koji su "Vijesti" imale uvid, predviđeno je da ljekar dnevno može da napravi ceh do 23 eura - za tri obroka.

Ljekari specijalisti, koji se angažuju sa strane zbog nedostatka kadra, mnogo bolje se hrane nego porodilje u KCCG.

Mogu da biraju da li će večerati brancin, pastrmku, oslić, biftek, taljatele ili grilovano povrće, uz napitke i priloge po želji. Za ručak, pak, dobijaju četiri vrste mesa sa pečurkama, teleće medaljone u sosu, lignje sa roštilja...

Prema jelovniku KCCG, porodiljama se za večeru utorkom, četvrtkom i subotom serviraju dvije viršle, salata, kifla, hljeb, kiselo mlijeko ili kompot. Drugim danima, dobijaju paštu sa sirom ili mesom, uz salatu i hljeb, a srijedom rižoto sa mesom.

Mnoge sugrađanke, međutim, tvrde da ni takav meni nijesu vidjele u KCCG i da su jele salamu i hljeb, o čemu su "Vijesti" ranije pisale...

Ugovorom je predviđeno da doktor, koji dobija identifikacionu karticu, može da se hrani u "Anovima" svih sedam dana u nedjelji.

Iz KCCG odgovorili su "Vijestima" da su restoranske usluge koristila 43 ljekara, a od januara do marta ove godine njih 15.

U planu potreba za ovu godinu piše da KCCG planira da potroši 50.000 eura za smještaj ljekara u Podgorici, 2.000 u drugim crnogorskim gradovima, a 12.000 eura u Beogradu.

Za potrebe KCCG, na dvije godine potpisan je ugovor sa hotelom "City", vrijedan 100.000 eura, gdje je od maja prošle godine, kako tvrde iz KCCG, prenoćilo 68 konsultanata.

Ugovorom je precizirano da cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi sa doručkom iznosi 56 eura, a doplata po obroku još 10.

Za potrebe KCCG, 26. jula 2012. potpisan je aneks ugovora sa hotelom "Crna Gora", za šta je izdvojeno 34.500 eura.

Iz KCCG nijesu odgovorili "Vijestima" koliko je ljekara iz drugih medicinskih ustanova koristilo smještaj u nekadašnjem hotelu, uz obrazloženje da njihove usluge ne koriste od 18. februara 2013.

Za noćenja u Beogradu 12.000 eura

I ljekari KCCG koji odlaze na službeno putovanje u Beograd imaju obezbijeđen i plaćen hotelski smještaj.

Ta zdravstvena ustanova potpisala je u avgustu prošle godine ugovor na godinu dana, vrijedan 12.000 eura, sa hotelom “Mladost turist”.

Iz KCCG su saopštili da je u tom hotelu do sada prespavalo 12 ljekara. Noćenje sa doručkom u jednokrevetnoj sobi KCCG plaća 66,5 eura, a u dvokrevetnoj 78 eura.

Angažovali 34 konsultanta i 21 ljekara od početka godine

Iz Kliničkog centra Crne Gore su odgovorili “Vijestima” da su od početka godine angažovana 34 konsultanta, od kojih 11 u Institutu za bolesti djece, po jedan u Internoj i Hirurškoj klinici, Klinici za neurohirurgiju, ORL i MFH, Centru za kardiologiju i Centru za medicinsku genetiku i imunologiju.

"U Klinici za onkologiju i radioterapiju i Centru za radiološku dijagnostiku angažovano je šest konsultanata, a u Klinici za urologiju i nefrologiju njih 5", pojasnili su.

Iz KCCG tvrde da su u istom periodu angažovali 21 ljekara, od kojih 10 u Institutu za bolesti djece, četiri u Klinici za infektivne bolesti, tri na Odjeljenju patologije i po dva u Internoj i Neurohirurškoj klinici.

Bonus video: