Prodekan Fakulteta za sport "tezgari" bez odobrenja Univerziteta

Hadžić je angažovan na predmetima teorija i metodika fudbala, te planiranje i programiranje u sportu u Novom Pazaru
189 pregleda 10 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Boris Pejović
Daliborka Uljarević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.03.2015. 18:38h

Prodekan za nastavu nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanja Rašid Hadžić zaposlen je i na Fakultetu za biomedicinske nauke Univerziteta u Novom Pazaru iako za to nema odobrenje rukovodstva Univerziteta Crne Gore.

To su podaci do kojih je došao Centar za građansko obrazovanje (CGO) i koje je proslijedio rektorki UCG Radmili Vojvodić. Na sajtu Univerziteta u Novom Pazaru piše da je Hadžić u zvanju docenta angažovan na predmetima teorija i metodika fudbala na drugoj godini, te planiranje i programiranje u sportu na trećoj.

Predavanja i vježbe, prema rasporedu koji stoji na sajtu te ustanove, drži isključivo petkom. To što je angažovan na drugoj visokoobrazovnoj ustanovi bez saglasnosti Senata, u najmanju ruku čudi s obzirom na to da je Hadžić prodekan za nastavu na kome predaje i predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica.

Senat je za ovu školsku godinu odobrio rad na drugim ustanovama za 17 profesora, među kojima nema profesora Filozofskog fakulteta Borisa Brajovića, Srđana Vukadinovića, Mihaila Mijanović i Bogoljuba Šijakovića.

Brajović je, prema podacima CGO, zaposlen na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči, Vukadinović na Fakultetu dramskih umjetnosti u Tuzli, Mijanović je navodno radio u Banjaluci, dok Šijaković predaje na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Rektorka Vojvodićeva je prošle sedmice saopštila da će prikupiti podatke i informacije od dekana, koje će provjeriti, nakon čega će svi, za koje se utvrdi da rade ili su angažovani na drugim ustanovama bez odgovarajuće saglasnosti UCG, biti sankcionisani.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da će ta NVO nastaviti da dostavlja rukovodstvu UCG podatke o potencijalnim duplim radnim odnosima zaposlenih koji za to nemaju dozvolu Senata.

"Očekujemo da i rukovodstvo UCG djeluje efikasno, ali i proaktivno, u smislu detaljne provjere postojećeg stanja i da oštro sankcioniše one koji imaju nezakonite angažmane ili angažmane na drugim univerzitetskih jedinicama, koji nijesu odobreni od strane UCG”, kazala je Uljarevićeva.

"Vijesti” su ranije objavile da podgoričko tužilaštvo ispituje slučajeve duplog angažmana, ali i druge navode iz krivične prijave CGO.

Nepravilnosti se rješavaju selektivno, ili se na njih zažmuri

Uljarevićeva smatra da se isuviše dugo žmurilo nad brojnim nepravilnostima na UCG.

"Ili se rukovodstvo UCG bavilo selektivno problemima na fakultetskim jedinicama što je rezultiralo nesagledivom štetom za ovu akademsku instituciju, ali i javni interes Crne Gore. I za to će neko morati da odgovara, prije ili kasnije”, kazala je ona.

Bonus video: