Udruženje invalida rada Rožaje: Ispitati smrtne slučajeve beba i njihovih majki

Murić smatra da su se mnogi slučajevi sa smrtnim posljedicama zataškavali i od tužilaštva i policije, kao i zdrastvenih ustanova u Rožajama i Beranama
2 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.03.2015. 16:48h

Udruženje invalida rada Rožaja zatražiće od Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da ispita sve smrtne slučajeve novorođenčadi i njihovih majki tokom protekle decenije u tom gradu i Beranama. Iz Udruženja su zatražili i reviziju svih istražnih postupaka osnovnih tužilaštava.

Predsjednik tog Udruženja, Hajran Murić, rekao je da će iz Udruženja sačekati izvještaj obdukcije preminule dvadesettrogodišnje Sanele Murić, koja je prošlog mjeseca preminula od sepse nakon porođaja u beranskoj bolnici.

Kako je dodao, zajedno sa porodicama Fejzić i Fetić, koje su takođe zbog nesavjesnog liječenja doktora izgubili članove porodica, organizovaće protestnu šetnju od doma zdravlja do Osnovnog državnog tužilaštva.

"Od Vrhovnog državnog tužioca ćemo tražiti da se ispitaju svi smrtni slučajevi novorođenih beba i njihovih majki poslednjih deceniju koji su se desili u Rožajama i Beranama,i da se izvrši revizija svih istražnih postupaka Osnovnih tužilaštava", naveli su iz Udruženja.

Murić smatra da su se mnogi slučajevi sa smrtnim posljedicama zataškavali i od tužilaštva i policije, kao i zdrastvenih ustanova u Rožajama i Beranama.

Prema njegovim riječima, posljedica zataškavanja je upravo katastrofalno stanje u svim zdrastvenim crnogorskim ustanovama, jer se, kako je naveo, nijesu preduzimale nikakve mjere u cilju sprečavanja ili poboljšavanja zdrastvene zaštite.

Dodao je da nije postojala ni odgovornost nijednog zapošljenog u zdrastvenim ustanovama u slučaju nesavjesnog liječenja. Murić je kazao da će se protestu pridružiti Emina Fejzić iz Rožaja, koja je, dodao je, takođe razočarana u rad tužilaštva, jer je izgubila unuče od četiri godine.

"Kazala je da je vještak Miodrag Šoć kroz vještačenje ukazao na propuste snahe Rama Bralića, doktorke Azre Lukač-Bralić i pored toga što je i super vještačenje ukazalo na propuste, sve to nije bilo dovoljno javnom tužiocu da podigne optužnicu", naveo je Murić.

On je objasnio da je zbog toga porodica Fejzić predala krivičnu prijavu, a da su u isto vrijeme, okrivljenu Azru Lukač Bralić nagradili i unaprijedili na mjesto načelnice ginekološkog odjejenja.

Kako je saopšteno, protestu će se pridružiti i Mehdija Kuč iz Rožaja, otac Almere Fetić, koja je sa svojom bebom preminula u podgoričkom Kliničkom centaru, negodujući što su sudovi oslobodili doktore koji su krivi za smrt njegove kćerke i njene bebe.

"Nijesu osuđeni ni pored toga što su vještačenja, koja su uradjena u Beogradu, Zagrebu i Novom Sadu, jasno ukazala na propuste i nesavjesno liječenje doktora a što su na sudjenje svojim svjedočenjem direktno sudu na to ukazali i vještaci", naveo je Murić.

Kuč je, kako je saopšteno, dodao da njegova porodica neće odustati i da je čitav predmet proslijedila i sudu u Strazburu.

"Invalidi rada iz Rožaja će pozvati sve građane da im se taj dan pridruže protestnoj šetnji, jer danas jedino na taj način možemo se izboriti za istinu i pravdu", zaključio je Murić.

Bonus video: