Ne dozvolite da pelikani nestanu sa Skadarskog jezera!

"Pelikani su skoro potopili splavove jer ove godine svi gnijezde na njima. Nažalost ove godine ima ih svega 39 na jezeru, od toga 32 gnijezde. To pokazuje kako smo blizu da ih izgubimo", kažu stručnjaci
110 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2015. 11:44h

Francuska organizacija Noe conservation je pokrenula akciju prikupljanje sredstava za izgradnju splavova za gniježdenje pelikana na Skadarskom jezeru. Noe conservation je koordinator projekta "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera".

Zainteresovani da pomognu akciju, koja traje još 39 dana, sredstva mogu da uplate na stranici Ulule.com.

"Pelikani gnijezde na prirodnim ostrvima ali zbog mnogih faktora takvih ostrva je sve manje, a kada ih pelikani nađu i gnijezde se na njima, godišnje poplave im unište jaja ili podave ptiće. Broj pelikana se od 70-tih smanjio za 80 odsto i postoji mogućnost da izgubimo ovu najveću plovušu sa rasponom krila od preko tri metra. Pelikan je simbol Skadarskog jezera i divan prizor na njemu", kazala je Bjanka Prakljačić, koordinatorka projekta u Crnoj Gori.

Splavovi za gniježdenje koji su izgrađeni 2013. su prepuni i skoro potopljeni pod težinom pelikana.

"Trebaju nam bar još četiri takva velika splava kako bi im omogućili sigurno gniježđenje u narednim godinama", kazala je Prakljačić.

Za pelikane je, u ranijem periodu, prema njenim riječima, urađeno jako puno.

"Postavljena je zonacija i napravljena sigurna zona bez uznemiravanja za njih, radi se monitoring, tu su splavovi za gniježdenje, radi se sa lokalnom zajednicom i na tome da se razvija turizam na posmatranju pelikana - pelikan sela. Ali problem je što nemamo više novca za još splavova, a pelikani su skoro potopili splavove jer ove godine svi gnijezde na njima. Nažalost ove godine ima ih svega 39 na jezeru, od toga 32 gnijezde. To pokazuje kako smo blizu da ih izgubimo", rekla je Prakljačić.

Projekat očuvanja pelikana u Crnoj Gori traje od 2013. do 2016. godine, a partneri su, osim francuske NVO, Nacionalni parkovi Crne Gore - NP Skadarsko jezero, Prirodnjački muzej, CZIP, Tour du Valat, EuroNatur i Asociation for Protection of Aquatic Wildlife Albania. Većcinski donator projekta je Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF).

Centar za proučavanje i zaštitu ptica nedavno je pozvao zainteresovane volontere da se priključe monitoringu pelikana, koji je planiran do kraja juna, sa ukupno dvadeset izlazaka.

Monitoring se vrši drugu godinu zaredom u okviru projekta "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera". Ta aktivnost se vrši u cilju praćenja uspješnosti gniježđenja i sprečavanja ilegalnih aktivnosti koje bi mogle da naškode pelikanima. Zainteresovani mogu da se jave na broj telefona 067207117 ili da kontaktiraju CZIP putem emaila.

Galerija

Bonus video: