Radnici mljekare "Nika" najavili štrajk glađu

Radnici od 2013. godine nijesu primali plate, dok im staž nije povezan pet godina i četiri mjeseca i potraživanja po osnovu poreza i doprinosa iznose oko 832.000 eura
66 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2015. 19:48h

Ukoliko razgovor sa bivšim vlasnikom mljekare „Nika“ ne bude dao rezultate povoljne za nekadašnje radnike i kooperante oni će sjutra početi sa štrajkom glađu. To je odlučeno na današnjem zboru kome su prisustvovali radnici i kooperanti, kao i Branko Gardašević ispred Saveza sindikata Crne Gore.

U mljekaru je na zahtjev njenog vlasnika Aleksandra Božovića 13. marta uveden stečaj a radnici, njih 71, su u četvrtak, 19.marta završili na Biro rada.

„Božović je kazao da će prisustvovati sastanku, a pozvaćemo i predstavnike lokalne uprave i resornog ministarstva. Ukoliko na tom sastanku ne bude ništa riješeno počećemo sa štrajkom glađu u prostorijama mljekare ili ispred, na parkingu, što zavisi od stečajnog upravnika gdje nam dozvoli. Iskreno, od razgovora ne očekujemo ništa“, kazao je Branko Delibašić, predstavnik radnika.

Za štrajk se od 71 radnika potpisalo njih 62. Preostalih devet bivših radnika, prema riječima Delibašića, već tri mjeseca ne dolazi u mljekaru.

Predstavnici radnika i kooperanata su juče imali razgovor sa ministrom poljoprivrede Petrom Ivanovićem od koga su dobili informaciju, kako su kazali, da za mljekaru ima nade samo ukoliko prijavljena potraživanja ne pređu cifru od 2,6 miliona eura.

„Ministar nam je kazao da čeka do 13.aprila, jer pošto je uveden programirani stečaj, rok je mjesec dana da se prikupe sva potraživanja i dugovanja mljekare. Ako ta suma bude do 2,6 miliona eura postoji mogućnost da mljekara počne sa radom jer su se pojavila tri investitora zainteresovana za mljekaru. Ministar je napravio program po kome će mljekara početi da radi. Taj program je rentabilan ako su potraživanja do 2,6 miliona jer postoji investitor koji je spreman da uloži svojih milion i 1,5 miliona od Investiciono razvojnog fonda. Ali, ako suma pređe 2,6 miliona mljekara ide u klasični stečaj i proglašava se bankrot“, kazao je Delibašić.

Prema njegovim riječima ako za mljekaru ima nade za potraživanja radnika, koja se odnose na neizmirene zarade u iznosu od oko 190 hiljada eura, gotovo da nema.

„Na naše insistiranje šta će biti sa 71 radnikom rečeno nam je da nikakva prava po novom zakonu nemamo. Naša potraživanja koja nam je dužan Božović naplatićemo ako se ikad proda mljekara. Pošto je Božović uveo stečaj radnici su svrstani u kategoriju trećeg isplatnog reda. Prioritet imaju banke, ostali povjerioci, čak i kooperanti, a mi smo svrstani u kategoriju trećeg isplatnog reda, koliko sam dobro razumio. Ne znamo ko će nas isplatiti. Jedina adresa je Aleksandar Božović. Ministar je čak kooperantima predložio ako počne proizvodnja da im se isplati 50 odsto dugovanja a radnici nijesu ni u jednoj kombinaciji“, kazao je Delibašić.

Radnici od 2013. godine nijesu primali plate, dok im staž nije povezan pet godina i četiri mjeseca i potraživanja po osnovu poreza i doprinosa iznose oko 832.000 eura.

„To što nam je kazao ministar potpuno je kontradiktorno od izjave bivšeg vlasnika koji je rekao da će mljekara početi sa proizvodnjom za deset do 15 dana i da će radnici i kooperanti biti isplaćeni. Postavljam pitanje državnim organima Crne Gore ko je dozvolio Božoviću da uništi mljekaru, farmu muznih grla na Kapinom Polju i da ostavi 71 radnika na ulicu“, kazao je Delibašić.

Kooperantima, koji su isporuku mlijeka obustavili 5.oktobra prošle godine a mjesec kasnije je prekinuta proizvodnja, duguje se oko 250 hiljada eura.

„Mi smo ljudi koji živimo na selo, držimo stoku, počinju radovi, pa ćemo se mijenjati kada krene štrajk glađu. Bićemo zajedno sa radnicima I apelujem na sve kooperante da nam se pridruže. Najteže je onome što pošteno radi, muči se i na kraju ispadne da cijela porodica radi za pojedinca“, kazao je kooperant Dejan Mijatović.

Branko Gardašević je kazao da je slučaj mljekare „Nika“ samo još jedan primjer ružne privatizacije i obećao podršku i pomoć radnicima u rješavanju njihovih problema.

„Želim da se ovo riješi na konkretan način, da se proizvodnja pokrene jer smatram da da ako ovaj segment privrede ne može da funkcioniše nije mi jasno šta može. Vidite što se u metalskoj industriji dogodilo i ovo je samo još jedna kap u moru vezano za građane Nikšića koja će se odraziti se na socio-ekonomsku situaciju“, kazao je Gardašević.

Radnici i kooperanti su željeli da razgovaraju i sa stečajnim upravnikom Mladenom Markovićem ali on danas nije došao.

Galerija

Bonus video: