Vlada Porto Montenegru dala i potok

Adriatic već gradio na kanalu koji nije bio uzet u zakup
9 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 23.03.2015. 17:36h

Vlada Crne Gore usvojila je zaključak o davanju u tridesetogodišnji zakup sa mogućnošću produženja, potoka u dijelu kompleksa bivšeg Arsenala u Tivtu, kompaniji Adriatic Marinas-Porto Montenegro.

Firmi u većinskom vlasništvu kanadskog milijardera Pitera Manka daje se katastarska parcela 565/2 KO Tivat, ukupne površine 107 kvadrata, a koja je u naravi potok-odvodni kanal atmosferske kanalizacije.

Kao i svi vodotoci, i ovaj je u državnoj svojini, ali, iako se nalazi u zoni morskog dobra i zahvatu DSL „Arsenal“ po kojoj se gradi Porto Montenegro, nije bio uključen u originalni ugovor o korišćenju morskog dobra iz 2007.

Sporni kanal inače, dijagonalno dijelu urbanističku parcelu na kojoj je predviđena gradnja velike trafostanice 35/10 kV Porto Montenegro, a za koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma do sada već jednom odbacivalo zahtjev Adriatic Marinasa za davanje građevinske dozvole, a drugi put ga prekinulo jer ta kompanija nije imala dokaz da može raspolagati spornim državnim potokom.

"Katastarska parcela 565/2 čini pet odsto od ukupne površine urbanističke parcele 4-2 i cijelom svojom površinom obuhvata nefunkcionalni stari kišni kanal. Kompanija Adriatic Marinas izvela je savremeni kišni kanal u svemu prema pravilima struke i izmjenama i dopunama Studije lokacije, te je povraćena funkcija kanala“, kaže se u predlogu Ministarstva finansija na koji je Vlada dala saglasnost.

Nije, međutm, objašnjeno kako je Adriatic Marinas u međuvremenu uopšte mogao vršiti građevinske radove na kanalu koji nije bio njihovo vlasništvo, niti im je formalno dat u zakup.

Prema procjeni Uprave za nekretnine Crne Gore, kvadrat zemljišta kanala vrijedi 278,58 eura, pa cijela parcela košta 29.808 eura. Iako se zna kome je ona namijenjena, Vlada je svojim zaključkom obavezala JP „Morsko dobro“ da „sprovede postupak davanja katastarske parcele 565/2 u skladu sa zakonom“, a period zakupa određen je na 30 godina sa mogućnošću produženja.

U slučaju dužeg zakupa, po Zakonu o državnoj imovini, o tome bi se morala izjašnjavati Skupština, što je Vlada na ovaj način izbjegla.

Bonus video: