Sat za planetu 28. marta

Cilj kampanje je, kako su objasnili iz NVO Green Home, da građane podstakne na razmišljanje i djelovanje i nakon ovih sat vremena.
0 komentar(a)
Sat za Planetu, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Sat za Planetu, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.03.2015. 16:04h

Nevladina organizacija (NVO) Green Home pozvala je građane Crne Gore da se priključe svjetskoj kampanji Sat za planetu i 28. marta ugase svijetla na sat.

Centralni događaj, povodom Sata za planetu, biće održan na Trgu Republike u Podgorici, uz zabavno muzički program, a svijetla će od 20 sati i 30 minuta do 21 sata i 30 minuta biti izgašena i na mostu Milenijum.

„Pozivamo stanovnike Crne Gore, organizacije, institucije, opštine i kompanije da se priključe tom najvećem volonterskom događaju u oblasti životne sredine tako što će 28. marta ugasiti svijetla u periodu i na taj način doprinesu očuvanju planete.“, poručili su iz te NVO.

Cilj kampanje je, kako su objasnili iz Grin Houma, da građane podstakne na razmišljanje i djelovanje i nakon ovih sat vremena.

„Stotine miliona ljudi, organizacija, kompanija širom svijeta se ujedinjuje svake godine sa željom da se donosiocima odluka pošalje snažna poruka da se u cilju ublažavanja klimatskih promjena, moraju preduzeti odlučnije i adekvatnije mjere“, poručili su iz te organizacije.

U saopštenju se navodi da očekuju da će se toj kampanji priključiti više stotina miliona ljudi širom planete koji će, gašenjem svijetla na sat , potvrditi posvećenost preuzimanju koraka koji će doprinijeti očuvanju planete.

“U susret tom događjaju organizovali smo 11 edukativnih radionica u pet predškolskih ustanova i osnovnih škola u Podgorici kako bi i najmlađe generacije imale priliku da čuju više o klimatskim promjenama, njihovim uticajima i važnosti očuvanja životne sredine“, naveli su iz Grin Houma.

Svjetska kampanja Sat za planetu biće obilježena sedmi put u Crnoj Gori.

Podsjeća se da je kampanja Sat za planetu počela 2007. godine u Sidneju, u organizaciji Svjetskog fonda za prirodu, kao podrška inicijativi za ublažavanje klimatskih promjena.

Bonus video: