Bar: Policija tragaju za osobama koje su pričinile štetu na džematu

"Zamjenik osnovnog državnog tužioca u Baru se izjasnio da nema elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", navodi se u saopštenju policije
0 komentar(a)
IZ, kamenovanje, Foto: Radomir Petrić
IZ, kamenovanje, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 23.03.2015. 19:34h

Policija u Baru preduzima aktivnosti na identifikovanju osoba koje su pričinile štetu na objektu džemata "Novi Bar" Odbora Islamske zajednice u tom gradu.

Službenici Centra bezbjednosti Bar su, kako je saopšteno, nakon što su u subotu, u jutarnjim časovima, obaviješteni o događaju, preduzeli aktivnosti iz policijske nadležnosti.

Iz Uprave policije saopšteno je da je o događaju obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Baru, a na licu mjesta je izvršen uviđaj.

"Zamjenik osnovnog državnog tužioca u Baru se izjasnio da nema elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", navodi se u saopštenju.

Iz policije su poručili da, bez obzira na to, preduzimaju mjere i radnje na identifikovanju osoba koje su pričinila štetu na objektu džemata.

Navodi se da će izuzeti tragovi biti upućeni Forenzičkom centru radi vještačenja.

HRA: Napad na IZ je napad na demokratsko društvo

Akcija za ljudska prava osuđuje podsticanje mržnje i vjersku netoleranciju izraženu kroz skorašnje ponovljene napade nepoznatih počinilaca na muslimansku zajednicu.

U toku prethodne sedmice tri puta su kamenovane prostorije Džemata Novi Bar, a HRA navodi da posebno zabrinjava što su prethodnih dana slični napadi počinjeni u Bijelom Polju i Tivtu.

"Apelujemo na policiju da istraje u pronalaženju i identifikovanju počinilaca ovih napada, a tužilaštvo da insistira na utvrđivanju krivične odgovornosti koja za ove i druge zločine počinjene iz mržnje podrazumijeva i strože kažnjavanje. Podsjećamo da je ranije utvrđeno da su za grafite s govorom mržnje na školama u Tivtu iDonjoj Lastvi bili odgovorni maloljetnici. Zbog toga posebno apelujemo na škole i roditelje da osude ovakve incidente i obezbijede da ih i djeca blagovremeno prepoznaju kao prijetnju ne samo islamskoj zajednici, već i demokratskom uređenju države u kojoj se zajednički živi s ljudima različitih vjerskih i drugih uvjerenja uz poštovanje ljudskih prava svih", navodi se u saopštenju HRA.

Bonus video: