Građanski protesti, ako se stanje na sjeveru ne promijeni

3 komentar(a)
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 23.03.2015. 06:46h

Nevladina organizacija (NVO) Manjinski akcionari Gornji Ibar iz Rožaja organizovaće masovne građanske proteste zbog iseljavanja građana sa sjevera ukoliko, kako su saopštili, nadležni u Podgorici i dalje budu igorisali taj region.

Predsjednik te NVO, Sadik Klimenta, ocijenio je da se stanje na sjeveru Crne Gore ništa nije promijenilo, iako je tri mjeseca prošlo od protesta u Rožajama.

„Čak je sve gore, a ako se ovako nastavi, mi se pripremamo za masovne građanske proteste koje smo najavili na poslednjim protestima u Rožajama“, rekao je Klimenta u saopštenju.

On je objasnio da će protesti biti organizovani sa nevladinim organizacijama sa sjevera.

„Nećemo dozvoliti radi nikoga u Podgorici da se i dalje nastavi ignorisati sjeverni region. Tražićemo samo ono što nam ravnopravno pripada i to ćemo dobiti ili milom ili silom, pa neka svi u Podgorici, bez obzira ko kome pripada, vide šta im je činiti“, poručio je Klimenta.

Prema njegovim riječima, na sjeveru Crne Gore se dešava masovno iseljavanje građana, gdje se, u poslednja dva mjeseca, iselilo prema podacima te NVO, više od dvije hiljade građana, najviše prema inostranstvu.

„Najviše se iseljavaju iz Bijelog Polja, Rožaja, Plava, Gusinja, Petnice, građani bošnjačke nacionalnosti, pa se postavlja pitanje da li to neko namjerno vrši promenu nacionalne strukture i zbog čega ćute političke partije koje zastupaju bošnjački narod, iako su svi upoznati da se vrši masovno iseljavanje građana bošnjačke nacionalnosti“, naveo je Klimenta.

Dok se sve to dešava, kako je kazao, nikoga to u Podgorici ne interesuje.

„Izgleda da je svima najvažnije kako će doći na vlast i ko će se gdje i u kojoj partiji naći, koja se nova partija osnovala, što građani na Sjeveru više neće tolerisati“, poručio je Klimenta.

Ona smatra da su „još gori“ odbornici svih političkih partija iz sjevernog regiona, koji, kako je kazao, sve to posmatraju.

„Da li se iko zapita kuda im ide narod, izgleda da nikoga danas ne intersuje narod, bitno je da je pojedincima dobro, a narod neka se snalazi“, rekao je Klimenta.

Bonus video: