Kardiocentar opet gubi samostalnost

Iz KCCG tvrde da budući ugovor ima za cilj “poboljšanje uslova za edukaciju kadra, slobodan protok kadra u slučaju deficita i uvođenje novih procedura”, a direktor Kardiocentra KCCG dr Aleksandar Nikolić smatra da su svi napori Centra ovim potezom “bačeni u vodu”
286 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Nikolić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Nikolić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.03.2015. 06:30h

Klinički centar Crne Gore i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje uskoro će potpisati sporazum o saradnji, čime će ovdašnje srčane bolesnike poslije više godina samostalnosti Kardiocentra ponovo operisati i gostujući ljekari iz inostranstva.

“Vijestima” je iz KCCG, saopšteno da je na sastanku u Beogradu 3. marta dogovorena platforma za potpisivanje sporazuma između ovih ustanova.

Iz KCCG tvrde da budući ugovor ima za cilj “poboljšanje uslova za edukaciju kadra, slobodan protok kadra u slučaju deficita i uvođenje novih procedura”, a direktor Kardiocentra KCCG dr Aleksandar Nikolić smatra da su svi napori Centra ovim potezom “bačeni u vodu”.

Nikolić je rekao da je zbog ličnog animoziteta prvog čovjeka KCCG Milana Mijovića, kardiohirurgija poslije šest godina stavljena pod superviziju ljekara sa Dedinja, koje je, kako navodi, on obučavao. Mijović tvrdi da se veliki broj ljekara kardiohirurgije edukovao na Institutu i imao podršku tamošnjih ljekara u najkomplikovanijim procedurama, ocijenivši da KCCG već dugi niz godina ima sjajnu saradnju sa tom zdravstvenom ustanovom. Direktor IKVB Dedinje Boško Đukanović, kome je prije razgovora sa novinarkom “Vijesti” Mijović proslijedio svoje odgovore, nije imao šta da doda.

Nikolić je na čelo Kardiocentra došao 2008. godine, do kada su pacijenti na operaciju čekali i po dvije i po godine, a operisano oko 130 pacijenata godišnje.

Od 2003. do 2008, kada su pacijente operisali timovi iz Italije, ukupni troškovi operacija u KC i van Crne Gore bili su preko 10 miliona eura.

Dolaskom Nikolića, naredne tri godine nijedan pacijent nije upućen na operaciju van CG, dok je za pet godina, kada je direktor centra bio dr Srđan Pavićević, van države upućeno preko 1000 pacijenata.

U tu svrhu, troškovi operacija bez putnih troškova i prve postoperativne kontrole, iznosili su oko 7,2 miliona eura.

“'Gostujućim' ljekarima iz Italije za pet godina uplaćeno je blizu pola miliona eura za potrebe prevoza, smještaja i honorara”

U dokumentu iz 2008. koji tadašnja direktorica KCCG dr Olivera Miljanović i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Ramo Bralić, šalju bivšem ministru zdravlja Miodragu Radunoviću, navodi se kako je funkcionisao Kardiocentar u “problematičnom” periodu.

“'Gostujućim' ljekarima iz Italije za pet godina uplaćeno je blizu pola miliona eura za potrebe prevoza, smještaja i honorara”, piše u analizi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Navodi se i da je za to vrijeme operisano svega 616 pacijenata, a da su samo troškovi stručne podrške ljekara iz Italije po operaciji iznosili 734 eura.

U dopisu se zaključuje i da je Nikolić 2008. godine konstatovao da liste čekanja nije bilo, a da je 30 pacijenata umrlo čekajući operaciju.

Naredne četiri godine, dok je centrom rukovodio Nikolić, koji je po operaciji prema ugovoru sa Fondom dobijao 500 eura, smanjene su liste čekanja i ukupni troškovi operacija za blizu 7,5 miliona eura, a utrostručio se godišnji broj operacija.

U prezentaciji Kardio centra za 2012. piše da su ukinute liste čekanja za kardiohiruške intervencije, a da su od septembra 2008. do kraja 2014. urađene 2.252 operacije.

Nikolić smatra da i pored dobrih rezultata, posljednje dvije godine postoje veliki problemi sa osipanjem kadra, koji se ne nadoknađuje.

Tvrdi da su to i tendencije Mijovića koji je u januaru ove godine imenovan za koordinatora Kardiocentra.

Nikolić: Trn sam u oku zbog smanjenja troškova za materijal

Nakon što je Nikolić stao na čelo Centra, za 59 odsto smanjeni su i troškovi za potrošni materijal.

“Potrošni materijal za 445 bolesnika u 2011. godini kupovan po cijenama iz 2008. godine iznosio bi 1.692.335,00€, a potrošeno je 700.000, što je za 992.335 manje”, navodi se u prezentaciji rada centra za četvorogodišnji period.

Bralić je krajem 2008. godine konstatovao da je zbog insistiranja bivšeg direktora centra Pavićevića od 2003. plaćano puno novca za potrošni materijal. On je Radunoviću saopštio da je potrošni materijal nabavljan najvećim dijelom od proizvođača “Medtronic” i to isključivo preko firme “Sanic srl' Italija”.

“Fond je izvršio analizu cijena nabavki od dobavljača i ukazano je na značajno veće cijene u Crnoj Goru u odnosu na Srbiju i to za 33 odsto. To znači da je Fond za period od 2003. do 2006. platio za isti materijal cijenu višu od 350.000 eura, i to prvenstveno zbog insistiranja direktora i doktora Kardiocentra", navodi u pismu Bralić.

Prema podacima Fonda za period od 2003. do 2007. za materijal je plaćeno 2,35 miliona eura, od čega 1,68 firmi “Sanic Italija”. “Postao sam trn u oku kada sam smanjio troškove za potrošni materijal, čime je nekim ljudima nešto uskraćeno”, rekao je Nikolić “Vijestima”.

Loša atmosfera u Centru

Nikolić smatra da neprijateljstvo prema njemu pored Mijovića iskazuju i njegove kolege, doktori kardiohirurgije. Krajem prošlog i početkom ovog mjeseca, on je dva puta policiji prijavio dr Aleksandra Mugošu zbog “ozbiljnih prijetnji”.

Mugoša, dr Pavićević i dr Aleksandar Radović nedavno su napisali da su stvarni problemi Nikolića to što je nepoželjan u svim klinikama matične zemlje i što ne posjeduje diplomu kardiohirurga. Nikolić je to demantovao.

Oni su tvrdili i da je Nikolić za četvorogodišnji rad u Crnoj Gori prihodovao 802.000 eura, a sa redovnim platama, plaćenim smještajem i avionskim kartama, preko milion eura. Nekoliko crnogorskih poslanika je o tome podnijelo krivičnu prijavu, tvrdeći da je ugovor sa Nikolićem koruptivan, a specijalno tužilaštvo povodom toga sprovodi izviđaj.

Nikolić je “Vijestima” rekao da je sav novac dobio zakonito i da je trošen isključivo preko bankovnih računa, tako da je “lako utvrditi gdje je otišao”.

Bonus video: