Ivanović: Svi da doprinesu poboljšanju kvaliteta voda

72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2015. 16:20h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović pozvao je sve korisnike i zagađivače voda u Crnoj Gori da racionalnim korišćenjem i povećanim stepenom zaštite voda daju doprinos poboljšanju njihovog kvaliteta, čuvajući ih za život budućih generacija.

On je danas, na okruglom stolu povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, uručio pet priznanja za doprinos očuvanju i održivom korišćenju voda u različitim oblastima.

Ivanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, rekao da je Crna Gora prihvatila ili potvrdila sve međunarodne direktive i konvecije i uskladila vodno zakonodavstvo sa regulativom Evropske unije (EU).

On je dodao da je na predlog Ministarstva poljoprivrede, Vlada usvojila i uputila Skupštini Crne Gore Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama u čijoj su izradi učestvovali i brojni međunarodni eksperti.

Obraćajući se predstavnici Ambasade Hrvatske u Crnoj Gori Marjani Kraljačić, Ivanović se zahvalio na dobijenom prevodu regulative Evropske unije i razmjeni iskustava.

Ivanović smatra da je najveća opasnost i izazov način razmišljanja ljudi, navodeći da svi treba da se zapitaju šta mogu učiniti da sačuvaju vodu kao resurs, „bez kojeg kao civilizacija ne možemo opstati“

„Pojačali smo tim u Direktoratu za vodoprivredu. Iako smo u javnosti prepoznati po aktivnostima na otvaranju vodovoda u ruralnim sredinama, mnogo je urađeno kako u normativnom dijelu, tako i u međunarodnim aktivnostima u oblasti voda. Crna Gora je punopravni član Dunavske komisije, posmatrač u Savskoj komisiji i aktivni sudionik u svim međunarodnim forumima koji se organizuju u oblasti voda“, naveo je Ivanović.

On je ocijenio da Crna Gora ima značajan vodni potencijal, i da se kao i sve druge zemlje suočava u toj oblasti sa brojnim izazovima, naročito klimatske prirode.

Ivanović smatra da je najveća opasnost i izazov način razmišljanja ljudi, navodeći da svi treba da se zapitaju šta mogu učiniti da sačuvaju vodu kao resurs, „bez kojeg kao civilizacija ne možemo opstati“.

„Danas, kada obilježavamo Svjetski dan voda mogu ne samo da potvrdim da se trenutno radi na izgradnji sedam seoskih vodovoda, već i da smo jutros u potpunosti završili Nacionalnu strategiju usklađivanja i implementacije za pregovaračko poglavlje 27 sa akcionim planom za period 2016-2020 – kvalitet voda“, kazao je on.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović, smatra da saradnja između dva ministarstva nikada nije bila bolja.

„EU je u svom poslednjem izvještaju istakla značaj životne sredine i pojoprivrede kao najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja. Polako sa politike, mogu reći hvaljenja vodnih potencijala, prelazimo na politku ozbiljne zabrnitosti, ako imamo u vidu primjećene probleme i efekte globalnih klimatskih promjena“, navela je ona.

Pejović je poručila da Ministarstvo veoma vodi računa kako regulisati vodne potencijale u Crnoj Gori, da bi, kako je navela, država imala ravnomjereno napajanje vodom, uredno snabdijevanje građana i da bi bili obezbijeđeni dodatani potencijali za infrastrukturne i razvojne projekte koji će se pojaviti u narednom periodu, dodajući da se nada da će do juna biti završen rad na strategiji aproksimacije.

„Uz sinergiju svih sektora očekujem da dobijemo pozitivniju ocjenu za poglavlje 27 i otvorimo pregovore“, kazala je Pejović.

Ivanović je uručio godišnja priznanja povodom Svjetskog dana voda profesoru Građevinskog fakulteta Mićku Raduloviću, nekadašnjem zaposlenom u Ministarstvu u sektoru vodoprivrede Vojinu Lješeviću, vlasniku fabrike vode Diva u Šavniku Ljubu Perišiću, vlasniku fabrike vode Aqua Bianca u Kolašinu Srđanu Banjeviću, kao i državnoj sekretarki u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborki Pejović.

Galerija

Bonus video: