"PRIRODA NE POZNAJU GRANICE"

Ne Cijevnu u cijev: Biciklistička vožnja i performans za očuvanje rijeke

Zainteresovani učesnici će se okupiti na Trgu nezavisnosti odakle će krenuti biciklistika tura do mosta na Cijevni...
70 pregleda 1 komentar(a)
Cijevna, Foto: Shutterstock
Cijevna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.10.2018. 09:23h

Povodom najava o izgradnji mini hidroelektrana u kanjonu Cijevne, NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Biciklo.me organizuje biciklističku vožnju kojom žele da pošalju poruku o važnosti koju ova rijeka i njeno prirodno okruženje imaju za građane i građanke.

Vožnja je planirana za subotu, 20. oktobar, i krenula bi sa Trga nezavisnosti u 11h.

"Za one koji ne bicikliraju poziv je da nam se pridruže na mostu na skretanju za Dinošu", navode organizatori.

"Piroda ne poznaje granice i jasno je da ovako važan ekosistem ne možemo dijeliti i posmatrati kao odvojene cjeline. Svaka aktivnost u gornjem toku rijeke koja protiče kroz Albaniju ostavlja posljedice na donji tok koji je kod nas zaštićeno područje. Samim tim, izgradnja planiranih 14 mHE na rijeci Cijevna, obesmišljava sve uložene napore da sačuvamo i zaštitimo njene prirodne vrijednosti. Mini hidroelektrane odavno nisu problem samo narušavanja biodiverziteta već su prerasle u socio-ekonomski problem. Sjever Crne Gore je primjer beskrupuloznog uništavanja prirode na štetu lokalne zajednice, zarad povlašćenih investitora, a sada smo svjedoci da i centralni region zemlje počinje da osjeća posljedice nezasitih apetita investitora", dodaje se u saopštenju.

Zainteresovani učesnici će se okupiti na Trgu nezavisnosti odakle će krenuti biciklistika tura do mosta na Cijevni, na skretanju za selo Dinoša, gdje ćemo se zaustaviti i poslušati kratka predavanja o neativnim uicajima izgradnje mHE.

Događaju će se pridružiti podgorički kajakaši koji će kroz kratak performans skrenuti pažnju na to u kojoj mjeri planirani projekti u Albaniji mogu uticati na prirodne i ambijntalne vrijednosti našeg spomenika pirode – kanjona Cijevne.

Preporučujemo za Vas