Otvorena pljačka imovine Berana

Sportska dvorana je srušena prije tri godine “pod teretom snijega i nemara”, a izgrađena je 1981. godine
182 pregleda 14 komentar(a)
hala Berane, Foto: Facebook.com
hala Berane, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 21.03.2015. 18:27h

Neformalna Fejsbuk grupa “Opština Berane” objavila je na svom profilu fotografiju čovjeka na krovu hale sportova, koji otkida lim, žicu i metalne cijevi za ventilaciju, a zatim ih baca na zemlju gdje čekaju “ortaci u pljačkanju opštinske imovine”.

Uz konstataciju da je sa porušene hale “sve oguljeno”, članovi ove grupe postavljaju niz pitanja, počevši od onih ko je odgovoran za rušenje i da li je iko zbog toga odgovarao, odnosno da li će odgovarati?

“Zasto nisu preduzete mjere da se preostala imovina sačuva i ko je za to odgovoran? Kolika je vrijednost uništenog i pokradenog materijala na dan 9. marta 2014, a kolika na dan 9. marta 2015? Zašto se opštinska, narodna imovina raznosi i krade usred bijela dana”, piše na ovom Fejsbuk profilu.

Postavlja se i pitanje zašto je dozvoljen prilaz objektu koji može da se uruši.

“Zašto je dozvoljen i omogućen pristup djeci iz OŠ “Radomir Mitrović”, kao i iz naselja Hareme, koja se igraju neoposredno oko ove ruševine, dok staklo i metal lete na sve strane, što od vjetra, što od onih koji bacaju metal i limove odozgo?”, navodi se u tekstu na Fejsbuku “Opština Berane”.

Oni pitaju treba li sve da se pokrade i treba li neko da pogine, i ko će da odgovara ako se to desi.

“Sportski centar i Sekretarijat za sport imaju 70 zaposlenih. Postoje li dva radnika da stražare. Za šta primate platu, gospodo? Što su drugi srušili, mi treba da dotučemo? U čemu će biti razlika”, postavljaju pitanje članovi Fejsbuk grupe.

Sportska dvorana pod Jasikovcem srušena je prije tačno tri godine “pod teretom snijega i nemara”, kako to obično kažu građani Berana, u nevremenu koje je tada zadesilo Crnu Goru.

Do završetka nove hale koja se gradi na drugoj lokaciji uz finansijsku podršku Direkcije za javne radove, Berane je, praktično, jedini grad u državi bez funkcionalnog zatvorenog sportskog objekta.

Stara hala nalazi se samo pet minuta pješice od centra grada, i takva kakva je sada, predstavlja opasnost za djecu koja iz znatiželje u nju ulaze, jer je potpuno neobezbijeđena.

Sa dvorane je pokraden bakarni krov, kao i sve što je vrijedjelo unutar hale. U hali nema velikog zidnog i skupocjenog tajmera, a lopovi su čupali i odnosili i kablove za struju.

Do danas niko nije odgovarao za ovaj kriminal.

Sportska dvorana pod Jasikovcem nije toliko ni stara da bi je „pojeo zub vremena“, kako su to objašnjavali tadašnji lokalni funkcioneri.

Napravljena je za potrebe MOSI 1981. godine. Njeno arhitektonsko rješenje dobilo je svojevremeno nagradu na jednom međunarodnom konkursu u Parizu.

Opština uputila poziv građanima da daju idejno rješenje za prostor hale

Nove lokalne vlasti uputile su nedavno poziv građanima da se uključe u takmičenje kojim se t ra ži najbolje rješenje za prostor na mjestu ove hale. Poziv je otvoren za sve građane Crne Gore, a prva faza prikupljanja ideja trajaće do 27. marta.

Poziv Opštine Berane je, zapravo dio šireg takmičenja pod nazivom “Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru”, koje ima za cilj da prikupi najbolja i najatraktivnija rješenja za korišćenje javnih prostora u pet crnogorskih gradova.

Članovi Fejsbuk grupe “Opština Berane” smatraju da je, ipak, za godinu dana, koliko je proteklo od lokalnih izbora, moglo da se uradi više, kako bi se zaštitilo dalje raznošenje imovine i neko pozvao na odgovornost zbog toga što ta vrijedna imovina nije od trenutka rušenja hale obezbijeđena.

Bonus video: