Herceg Novi: Gradska muzika svirala gradom

Gradska muzika je nedavno obnovljena, sada ima 40- tak lanova i prvi put u svojoj dugoj istoriji na čelu orkesta-kapelnicu - Ivanu Petković
300 pregleda 1 komentar(a)
Gradska muzika, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Gradska muzika, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.03.2015. 15:08h

Hercegnovska Gradska muzika danas je nakon višegodišnje pauze, ponovo napravila đir gradom i održala mini koncert Primavera. Orkestar je krenuo sa Trga Nikole Đurkovića do Dvorane Park, odsvirao nekoliko marševa u parku "Boke" i vratio se nazad.

Nekada su nastupi bili češći – u sezoni do dva- tri puta sedmično.

Ivana Petković - kapelnica Gradske muzike se nada da će se ta tradicija obnoviti, a muzičari se narednoj promenadi nadaju već za 1. maj.

Hercegnovska Gradska muzika osnovana je 1886. godine u vrijeme kada je Boka bila pod Austro Ugarskom vladavinom. Uvijek je bila višenacionalna, a đake, šegrte, službenike i zanatlije povezivla je nekada, kao i sada, ljubav prema muzici.

Pored Gradske muzike, tada su osnovani tamburaški i gudački orkestri skoro 130 godina postojanja u njoj je sviralo preko 300 muzičara i radilo 14 kapelnika, a muzičari amateri iz Herceg Novog na nastupima su svirali kao pravi profesionalci o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Medju najstarijim priznanjima je i ono osvojeno za prvo mjesto na takmičenju u Ljubljani 1922. godine kada su izmedju 28 orkestara iz više zemlja Hercegnovljani proglašeni najboljim. Laureati su i najvećeg priznanja grada - Oktobarske nagrade Herceg Novog koju su dobili 1968 godine i Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima.

Novljani su proputovali cijelu bivšu Jugoslaviju, a nastupali su i u Beču, Kopenhagenu Segedinu, Budimpešti, Bukureštu i drugim evropskim gradovima. Ipak najviše nastupa i ljubavi utkali su u svoj grad, učestvujući u svim njegovim feštama, proslavama i manifestacijama.

Gradska muzika je nedavno obnovljena, sada ima 40- tak članova i prvi put u svojoj dugoj istoriji na čelu orkesta-kapelnicu - Ivanu Petković.

Bonus video: