Četiri kuće u Kručima potpuno uništene

Oko 30 kuća je više ili manje oštećeno, dok 40 vlasnika sa strepnjom čeka nove kiše
113 pregleda 4 komentar(a)
Kruče, Foto: Samir Adrović
Kruče, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 21.03.2015. 07:59h

Četiri potpuno uništene kuće, oko 30 njih više ili manje oštećeno, dok 40 vlasnika sa strepnjom čeka nove kiše, epilog je klizišta prije deset dana koje je brdo u ulcinjskim Kručama sa kućama primaklo moru stvarajući kratere u dvorištima i na ulicama.

Krizni štab je sljedećeg dana naredio evakuaciju iz oštećenih i ugroženih kuća dok je policija trakama blokirala saobraćaj ka donjem dijelu naselja. Stanje je stabilizovano, ali i dalje važi naredba da oni koji hoće da prođu tuda, idu na sopstvenu odgovornost.

Član kriznog štaba Saubih Mehmeti kazao je da komisija još uvijek nije utvdila visinu štete".

“Stanje je za sada stabilno ali ne znamo šta će se događati u budućnosti jer prosto ne možemo da utičemo na to. Klizište je odnijelo zemlju iznad 40 objekata koji sada nijesu oštećeni i niko ne zna šta donose nove kiše”, kazao je Mehmeti.

Sekretar za urbanizam Mustafa Gorana kazao je da u tom dijelu Kruča ima objekata sa dozvolom koje su ranije izdate budući da je DUP već dvije godine van snage. Upitan da li vlasnici uništenih i oštećenih kuća mogu tražiti odštetu od Opštine, on je odgovorio odrečno.

Osim u Kručama, gdje je epilog bio brutalan, klizišta je bilo i u gradu, u Kosovskoj ulici prema Pinješu i kod česme iza Vatrogasnog, ali bez materijalne štete.

U Fraskanjelu, pograničnom selu, nabujala Bojana je odnijela put u dužini od oko 50 metara i kako je kazao Mehmeti, potrebna je pomoć države jer "sanacija neće biti jeftina".

Šteta od olujnog nevremena u januaru blizu 50.000 eura

U komisiji za procjenu štete od poplava koje su u isto vrijeme pogodile Ulcinj, stiglo je ukupno 47 zahtjeva, od čega se 42 odnosi na privatne objekte a 5 na firme.

Predsjednik komisije Milazim Mustafa kazao je da još uvijek ne zna kolika je šteta od poplava. Naveo je da je u olujnom vjetru 11. januara ove godine oštećeno više od 160 kuća i plastenika.

Šteta po tom osnovu blizu je 50 hiljada eura.

Bonus video: