Konjević: Borba protiv terorizma visoko na listi prioriteta

elegacija Vlade, koju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, učestvovala je na ministarskoj konferenciji, koju su zajednički organizovali Federalna ministstva unutrašnjih i vanjskih poslova Austrije
71 pregleda 5 komentar(a)
Raško Konjević, konferencija Beč, Foto: MUP
Raško Konjević, konferencija Beč, Foto: MUP
Ažurirano: 20.03.2015. 14:50h

Borba protiv terorizma je važna i neophodno je odlučno se suprotstaviti prijetnjama koje ugrožavaju ne samo sigurnost i bezbjednost građana i društava, već prodrivaju i univerzalne vrijednosti, ocijenjeno je na ministarskoj konferenciji Zajedničko djelovanje protiv džihadizma.

Delegacija Vlade, koju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, učestvovala je na ministarskoj konferenciji, koju su zajednički organizovali Federalna ministstva unutrašnjih i vanjskih poslova Austrije.

Na skupu koji je održan u Beču, razmatrani su različiti mehanizmi jačanja međusobne saradnje u borbi protiv terorističkih prijetnji uzrokovanih vjerskim ekstremizmom, kao i obezbjeđivanje sinergije između Evropske unije i država zapadnog Balkana na prevenciji terorističkih akata i razmjene informacija u cilju efikasnijeg suočavanja sa fenomenom stranih boraca.

Konjević se, kako je saopšteno, snažno založio za osnaživanje mehanizama regionalne saradnje na tom polju.

"Konjević je obavijestio o aktivnostima koje je Crna Gora, držeći visoko na listi prioriteta borbu protiv terorizma, sprovela kako na legislativnom, tako i operativnom planu, potvrđujući kapacitet da doprinese suočavanju sa ovim fenomenom ne samo u domaćim, već u širim okvirima", kazali su iz MUP-a.

On je informisao i o međunarodnoj konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde, koja će pod pokroviteljstvom Brdo procesa, biti održana u Budvi 16. i 17. aprila.

"Ona će predstavljati priliku da se dodatno unaprijede modaliteti podrške u prevenciji terorizma, ali i pruži efikasan odgovor na pitanje zatvaranja kanala za nelegalnu trgovinu oružjem na zapadnom Balkanu", kaže se u saopštenju.

Državni sekretar za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Vladimir Radulović, naglasio je važnost efikasnog i odlučnog suprotstavljanja prijetnjama koje ugrožavaju ne samo sigurnost i bezbjednost građana i društava, već prodrivaju i univerzalne vrijednosti.

On je naglasio da borba protiv terorizma ne smije biti shvaćena kao novi sudar među kulturama ili religijama jer, kako je kazao, ni jedna ne promoviše i ne sadrži pozive na činjenje zla.

Navodi se da je Ministarska konferencija u Beču, zaključena usvajanjem deklaracije o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Skupu su prisustvovali i ministri unutrašnjih i vanjskih poslova država zapadnog Balkana, uz aktivno učešće evropskog komesara za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitrisa Avramopulosa, kao i evropskog koordinatora za borbu protiv terorizma, i predstavnika Europola i EU agencije za fundamentalna prava.

Bonus video: